Петък, 12-ти юли 2024 г. | 18:28:33

Пресечки

Аферата "Добрич": Едни и същи лица са усвоили парите от европроектите на града

Иванина Сярова – Фатух на среща в община ДобричИванина Сярова – Фатух на среща в община ДобричБаща и син в съдружие със скандална бизнес дама са изпълнителите на пет проекта в Добрич. Зад неизвестните сдружения, спечелили обществените поръчки, изскочиха имената на Тодор и Юлиан Димови и Иванина Савова Сярова – Фатух, които са усвоили парите по едни от най-големите проекти на община Добрич. Това са проектът за реконструкция на централната градска част в Добрич, проектът "Йовковият Добрич –съвременна туристическа дестинация",  проектът "Добрич – жива шевица от таланти", проектът "Пъстрото лице на Добруджа" и проектът за регионалното депо за отпадъци в Стожер. В договорите, сключени от община Добрич, изпълнителите са маскирани под различни наименования, съдържащи името Добрич. Всички те обаче са свързани или с един и същ софийски телефонен номер, или с общ софийски адрес.
Ето как беше разплетена нишката на този Добричгейт:  
Фирмата, изпълнител на проекта за централната градска част, се нарича "Добрич – градска среда" ООД. Дружеството с добруджанско заглавие е сключило договор с общината за 4 025 547,03 лева без ДДС. Адресът на сдружението обаче обаче е софийски –  ул. "Дамяница" № 2 ет.4 ап.17. На този адрес всъщност е регистрацията на "Пи Ес Пи" ЕООД с управител Юлиан Димов. А "Пи Ес Пи" ЕООД е дъщерна фирма на офшорката "Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения" ЕООД. В един бизнес каталог  пък "Пи Ес Пи" ЕООД е посочила следния телефонен номер: 02 926 20 20.  Абсолютно същият телефонен номер фигурира в друг проект на община Добрич: "Пъстрото лице на Добруджа". Тук! Там обаче фирмата, спечелила поръчката за 265 135 BGN без ДДС, се нарича КОНСОРЦИУМ "ИНИЦИАТИВИ" ДЗЗД. Става дума за неграмотния туристически сайт, за който Бележник вече писа. Консорциумът  е регистриран на адрес: София, ул. "Цар Симеон" № 37, а зад него стои името на Иванина Савова Сярова – Фатух. Интересното в случая е, че адресът на  консорциума от туристическия сайт е същият като адреса  на едно друго сдружение с привидно добричко наименование  – Консорциум "Добрички таланти" ДЗЗД. Последният консорциум е спечелил обществената поръчка за проект "Добрич - жива шевица от таланти". Тук фирмата на Фатух се явява като организатор на културно събитие срещу 157 389 лв.
Но това не е всичко. Оказва се, че дружеството, извършило строително-монтажните дейности в проекта " "Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация", се нарича ДЗЗД "Консорциум "Холдинг Пътища – Пи Ес Пи".  Според договора с общината, този консорциум е спечелил поръчка за  462 765.34 BGN без ДДС
Същото дружество е изпълнител и на проекта за депото за отпадъци. "През юни 2013-та община Добрич сключва договор с избрания изпълнител в процедурата за строителство на Регионалното депо при с. Стожер като част от проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич", пише на сайта на кметството. Стойността на договора е 12 967 890,29 лв.  Изпълнител на обекта е Обединение "Депо Добрич 2013", в състава на който е и "Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения", гр. София.
Според търговския регистър до 13 юни 2013-та година управител на Пи Ес Пи е Тодор Димов. След това той прехвърля управлението на сина си Юлиан Димов. Освен на депото в Стожер, Пи Ес Пи ЕООД е изпълнител и на други обекти от проекти  – Разград, Сандански, Тутракан.
Другата ни героиня – Иванина Савова Сярова – Фатух, работи от години като консултант по програма по ФАР  или печели обществени поръчки за туристическа реклама в различни градове на страната. Сярова често се забърква в скандали и води съдебни дела, напоително отразени в немалко медии.  Според разследване на вестник Сега Сярова и Юлиан Димов са съдружници в консултантската фирма "Юнайт консултинг". Ето какво пише в текста, който е от 2009 година: "Консултант и ръководител Детелина Николова, премиерът Борисов и екоминистър Василева откриват депото в СтожерДетелина Николова, премиерът Борисов и екоминистър Василева откриват депото в Стожерна проекта на община Сандански "Мистичните пътеки на Рупите" е Юлиан Димов. Той има акции в 9 фирми и участва в управата на 13 фирми и сдружения за производство на електронергия, топлоенергия, компютърни технологии, консултации. Името на фирмата му "Юнайт консултинг" се завъртя през лятото около скандал с проект по ФАР в Перник. 20% от консултантската фирма държи Иванина Сярова. Оказва се, че тя е ръководител и на проект по ФАР за реновиране на парк Рила край Дупница. Проектът е съвместна разработка на община Дупница и община Враня със съседна Сърбия по програмата за трансгранично сътрудничество." 
Справка в Търговския регистър показа, че името на Юлиан Димов вече е заличено от дружеството и в момента Сярова е едноличен собственик на "ЮНАЙТ КОНСУЛТИНГ" ЕООД. За тази фирма става дума в публикация на вестник "Вяра", озаглавена  "33 фирми загробиха община Дупница по поръчка на Братя Галеви". Виж тук. Изданието цитира кмета на Дупница Методи Чимев, който публично разкрива списък на фирмите, загробили Дупница. На второ място в черната листа е "ЮНАЙТ КОНСУЛТИНГ" ЕООД, която е ощетила града с 327 176, 64 лв. по извършени консултантски услуги за европроекти през 2009-2010 г.
Сярова прави проекта "Пъстрото лице на Добруджа" в съдружие с "ТРИЕРА КОМЮНИКЕЙШЪНС" ЕООД с едноличен собственик Нели Иванова Драганова. Това дружество е участник в мегаскандал, разкрит от сайта "Офнюз". Историята е свързана с просветния министър от предното правителство на ГЕРБ Сергей Игнатов. Тогава проекти на МОН за 2, 477 млн. са спечелени от студент на медийна съветничка и близка приятелка на министър Игнатов.
Според онлайн изданието на "Банкеръ" пък Юлиан Димов участва заедно с друг играч в БГ – Иван Михайлов, в обединение "Дяволски мост Ардино". От "Банкеръ" открили, че въпросният Иван Михайлов има тесни отношения с кумеца на Цветан Цветанов – Тодор Бояджиев. Справка в Дакси показала, че Иван Михайлов и Тодор Бояджиев са партньори в консорциума "Ти Ви Би". Имената на нашите герои са свързани и с други скандали, описани от медиите, но списъкът е прекалено дълъг и няма как цитираме всичко. Бележник се опита да разбере защо двамата бивши съдружници са се закодирали под различни имена в договорите, сключени с община Добрич. Звъннахме няколко пъти на общия им телефонен номер 02 9262020, но от другата страна не ни вдигна никой. Потърсихме за коментар и Тодор Димов на един от фирмените телефони на "Холдинг пътища и инфраструктурни проекти" и се представихме. Секретарка ни обясни, че Димов рядко се появява в офиса. Обеща да предаде за обаждането и си записа нашите координати. Продължаваме да чакаме отговор.  
Но, каквито и скандали да са заформили в страната Сярова и Юлиан Димов, то те не са се отразили по никакъв начин на отношението на община Добрич към тях. В сайта на кметството бащата Тодор Димов дори фигурира като дарител с 5 хиляди лева. А през февруари 2014-та Сярова посещава града ни като консултант, става ясно от публикация на вестник "Добруджанска трибуна". Изданието е публикувало на сайта си и снимка, на която Иванина Сярова е в компанията на кмета Детелина Николова. На срещата, организирана от областния информационен център и ръководена от Сярова, са представени новите оперативни програми 2014 - 2020. 
Очевидно е, че община Добрич е много доволна и от другата фирма – Пи Ес Пи, защото кметът Детелина Николова се подписва под следната референция: "Досегашната ни съвместна дейност ни дава основание да препоръчаме фирма "Пи Ес Пи" ЕООД  като отличен изпълнител и сигурен партньор, с който ние продължаваме да работим."
                              Автори на разследването: Галин Георгиев и Юлияна Велчева


Коментари  

+4 #9 иво 26-05-2017 06:13
Ужасни кражби!!!Добрич е тресавише, където всякакви измекяри като Детелинки и Данчо тапчовзи крадат нагло!Не спете, добричлии!Браво на Бележник!
Цитиране
+6 #8 евгени евгениев 11-01-2017 20:18
Защо никой не спомена аферата на кметицата със счупените маршрутки с който замени тролейбуси на Добрич? Всичко направено с години го разруши за отрицателно време,не били рентабилни! Да не би в другите градове да работят с енергия от Марс? Е вижте кмета на Варна ..... Вместо да ограби и развали човека напулни Варна с нови тролейбуси Шкода. Видими резултати.......
Цитиране
-25 #7 ISSA 12-11-2016 15:44
Само като видях, кои са платените автори и ми става ясно, че е поредния компромат! Тези "журналисти" за 5 лева са готови и майчиното си мляко да продадат! Поредните кални номера на комунистите в навечерието на изборите! Хора, мислете с главите си, няма нищо по-опустошително от това да дадете власт отново на червените боклуци! Това е злото, от което не можем да се оттървем вече 30 години....
Цитиране
-2 #6 марчето 04-04-2016 16:23
забравили сте скандала с катерите и осеяното с плакати срещу Кунева Ларго, когато Димов си търсеше парите и още мног и много...
Цитиране
-42 #5 Тошка Хаджианастасиу 08-12-2015 10:10
Глупава тенденциозна статия. Защо не кандидатствате и Вие по Европейски програми. Имаме приятели, които останаха безработни от 7 години и живеят, усвоявайки пари по различни програми. Сега си закупуват техника, за да могат да участват като изпълнители и подизпълнители по строителни програми, защото там има най-много пари Неинициативните и непредприемчивите завиждат на инициативните и предприемчивите. Типично за българите. Комунистите са монопол навсякъде, а нормалните хора най-често гледат отстрани и завиждат.
Цитиране
+8 #4 Бай Ставри 01-11-2015 20:20
1 и 3 явно не са били разбрани правилно. Те иронизират българската прокуратура и съд, а не ги защитават.
Цитиране
-7 #3 Белла 22-10-2015 14:04
"И какво от това, че едни и същи лица са усвоили парите от европроектите на града? Сигурно са най-добрите, затова... Иначе бдителната ни прокуратура би се задействала веднага! ;-) "
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Абсолютн съм съгласна с г-жа цацаРОВА :lol:
Цитиране
+70 #2 обективен 22-10-2015 05:57
Поздравления за авторите на разследването,което показва на добричлии какво невидимо се случва зад"видимите резултати"!!!
Цитиране
-17 #1 цацаРОВА 21-10-2015 19:15
И какво от това, че едни и същи лица са усвоили парите от европроектите на града? Сигурно са най-добрите, затова... Иначе бдителната ни прокуратура би се задействала веднага! ;-)
Цитиране