Събота, 13-ти юли 2024 г. | 00:34:10

Пресечки

Помним ли кой създаде езерото в парка?

Баба Вида | Снимка: АрхивБаба Вида | Снимка: АрхивЩрихи от управлението на легендарната кметица на Добрич Вида Димитрова
Повече от месец тече пълноводен информационен поток за "новата придобивка в парка, наречена обновено езеро", за "красивия кът, с който се е сдобил Добрич", за "грандиозните тържества, с които ще бъде открит".  "Браво на кметицата!", пишат във фейсбук възторжени общински служители. "Браво на кметския екип!", пригласят техни колеги. В масираната пропаганда на предстоящите всенародни веселия и съпътстващата незапомнена дандания, няма и ред за създателката на емблематичната придобивка на Добрич. А кметицата, която извоюва за града ни езеро, стадион, и плувен басейн, се казва Вида Димитрова. Решихме, че е уместно да припомним за легендарната управничка, наричана с любов от съгражданите ни баба Вида.
Според историческата справка Вида Димитрова е родена на 24 февруари 1910 г. в село Карасинан, сега Росеново. Семейството било доста заможно. Баща й бил кмет на селото. Щерката обаче поискала да учи плетачество и отишла в Добрич. По това време градът ни бил под румънска окупация. За да помогне за освобождаването на Южна Добруджа, Вида станала член на ДРО. От 1956-та до 1962-ра е председател на Градския общински народен съвет на Толбухин.
При нея нямаше неизпълнима задача, спомнят си възрастни добричлии. Определят я като много енергична, много трудолюбива и голям родолюбец. Имала основно образование, но била природно интелигентна и действала  с изключителен замах. Ходела по министерства, искала пари, била неуморна. За чепатия ѝ и пиперлив език и неподправените ѝ обноски се носят легенди. Хората и до днес разказват с обич куриозни случки от ежедневието на напористата управничка. Веднъж, като отишла в София с поредното искане за средства за Добрич, завалял дъжд. Баба Вида  си събула обувките, хванала ги с едната ръка, метнала ги през рамо, и, както си била боса,  понечила да влезе при тогавашния председател на Президиума на Народното събрание Димитър Ганев. Охранителят на вратата се ужасил от вида й и не я пуснал. Ама може ли някой да спре Вида Димитрова? Тя отместила енергично пазача, нахлула при Димитър Ганев, посочила ядосано към охранителя и рекла: "Митьо, този да го уволниш!"
Така е изглеждало езерото през 70-те години на миналия век.Така е изглеждало езерото през 70-те години на миналия век."До 56-та година градският ни парк представляваше просто една неголяма градина, която започваше от мястото, където е сега подлезът, и свършваше малко след сградата на музея, спомня си 78-годишната добричлийка Димитричка Димитрова. След музея имало няколко мънички къщички, които граничели с обрасло в бурени и тръни дере и огромно  градско сметище. Баба Вида обаче решила да изкорени гъстата растителност и да превърне бунището в място за разходка. Успяла да извоюва средства за градския парк и започнал градежът. Първо направили езерото. Кметицата носела камъни за алпинеума и копаела наравно с мъжете. После сядала и ядяла корав хляб с работниците.
Целият град ходеше да работи в парка, спомня си  84-годишният Вълко Иванов. Обикновено в събота и неделя повечето добричлии хващали лопатите и отивали да копаят бъдещата градска градина. Така и езерото, и стадиона, и плувният басейн били изградени с обществен труд. Но баба Вида била майстор в организирането на хората. Ентусиазмът ѝ завладявал, увличал. Не ползвала автомобил. Ходела навсякъде с файтон.
На откриването на басейна се стекъл целият град. Баба Вида слязла от файтона, погледнала възторжено към водата, съблякла се по комбинезон и скочила да поплува в басейна. Не била единствена.
По време на кметуването на баба Вида започва благоустрояването и асфалтирането на улиците на града. Полагат се специални грижи за здравеопазването.
Колоритната и обичана кметица напуска завинаги нашия свят на 11 февруари 1981 година.

Коментари  

0 #12 Васил Кънев 02-08-2021 15:54
Вида Димитрова
Цитиране
0 #11 Васил Кънев 02-08-2021 15:52
Вида Димитрова !
Цитиране
0 #10 Георги 02-08-2021 12:18
Има и други версии за ДРО, членове конекрадци и още нещо - съвременници на ония времена са разказвали. Копирах това за информация само: Добруджанската революционна организация (ДРО) е комунистическа организация на българите в Южна Добруджа. През септември 1925 във Виена бивши дейци на ВДРО и дейци на БКП, сред които Дочо Михайлов, Петър Вичев, Върбан Петров, Георги Кроснев/ защо демонтираха паметника на "героя"/, Петър Нейчев, Георги Стефанов и Димитър Ганев създават ДРО. Организацията се ползва с подкрепата на Коминтерна, а в периода 1926 – 1928 ДРО се конфронтира с българската ВДРО. За кратко време се създават местни комитети в някои села, като в България организацията се направлява от БКП, а в Румъния от Румънската комунистическа партия. През 30-те години ДРО приема тезата на Коминтерна за съществуването на добруджанска нация. Постепенно социалните задачи все повече изместват националните. ДРО е против връщането на Южна Добруджа към България.
След 1934 г. организацията е забранена от военните и дейците ѝ се включват в БРП. Видни дейци на организацията са д-р Петър Вичев, Димитър Дончев, Д. Ганев."
Цитиране
+1 #9 Васил Кънев 04-02-2021 10:38
Относно басейна, баба Вида и др.управници на града ни пусна да го пробваме при тестването му .Бяхме една група от около 10 момчета. Водата беше на 50-80 см. От Добруджанска трибуна ни направиха снимка.Аз от радост влязох в басейна с потник !
Като по-голям работих в Промкомбинат/Обувен завод/Добрич. За баба Вида имаше специални калъпи и й изработвахме обувки с много ниски токчета , защото ходилата й бяха мазолести и изравнени от боя от фашистките офицери по време преди 9.9.1944 г.
Цитиране
-2 #8 88 27-01-2018 06:56
Коментарът бе изтрит, защото съдържа обидни и недостойни квалификации.
Админ
Цитиране
+6 #7 катя 30-06-2017 14:02
[quote name="Димитров"]Вида Димитрова е била в състава на т.н. народен съд, който е заседавал в кино "Кроснев". Там са произнесени смъртните присъди на наши съграждани, разстреляни близо до днешния квартал "Добротица", където сега има издигнат кръст.[/quote
Статията е Кой създаде парка?? Коментарът Ви е неуместен!! Какво ново има от Демокрацията???- Забравих, Хиполенд! Наемът си върви........
Цитиране
+9 #5 Димитров 22-02-2015 06:01
А парка езерото и басейна го създадоха жителите на Добрич!
Цитиране
+4 #4 Димитров 22-02-2015 05:57
Вида Димитрова е била в състава на т.н. народен съд, който е заседавал в кино "Кроснев". Там са произнесени смъртните присъди на наши съграждани, разстреляни близо до днешния квартал "Добротица", където сега има издигнат кръст.
Цитиране
+3 #3 разкажи 07-12-2014 22:38
Цитат от Павлов:
Съжалявам, но статията е пълна с полуистини, напудрена и захаросана. Има още живи свидетели как е бил направен паркът- т.е. какво се крие под понятието "обществен" труд, с каква дреха е бил облечен мъжът й след незаконните екзекуции от т.нар. "Народен съд" и т.н. ...

Разкажи истините.
Цитиране