Неделя, 14-ти юли 2024 г. | 21:58:29

Новини

Българин спаси от смърт човек на пътя във Франция

Българинът с двойно гражданство Момчил Илиев показа изключително самообладание и с умели навременни действия спаси живота на изпадналия в беда на пътя Брахим Медиони. Подвигът на нашенеца е описан подробно във френския вестник "Ла депеш" (La dépêche), в публикация от вчера, 1 август. Статията, която започва от първата страница на изданието, е със заглавие "Бивш легионер спаси от смърт Брахим". Текстът е в рубрика: "Духът на обществото".
40-годишният Момчил Илиев е добруджанец, родом е от Генерал Тошево, но от 20 години живее във Франция. Той е военен и като легионер е изпълнявал мисии в почти всички континенти на света. От няколко месеца има магазин за военни принадлежности. Всеки ден изминава с колело пътя от град Вилпант, където живее, до град Кастелнодари, където е магазинът му. В понеделник, 27 юли, около 19.30 часа френският гражданин от арабски произход Брахим Медиони също пътува към  Кастелнодари. Изведнъж му призлява и той излиза от автомобила. "В този момент оттам минава с велосипед Мишел Илиев, който се заинтригува от човека на пътя", пише "Ла депеш".
Бележник се свърза с нашенеца и ви предлага историята, разказана от самия Момчил Илиев.
"Мъжът беше спрял колата на кръстовище. Направи ми впечатление, че е усмихнат. Това е била някаква конвулсия, той е бил изкривен от болка и е започнал да се тресе, но аз не знаех. Беше съвсем сам на пътя. Помислих, че си говори с някого по телефона и се смее и го подминах. После се замислих, защото имаше шише в ръката и нещо се поливаше. Обърнах се Брахим ( вляво) и Момчил l Снимка: Ла депешБрахим ( вляво) и Момчил l Снимка: Ла депешда погледна. С велосипеда е малко трудно. Пък и бързо въртя педалите и се бях  отдалечил доста. В далечината съзрях, че нещо се е превил. Понамалих скоростта, пак погледнах и видях, че вече е на земята. Върнах се. В това време честите конвулсии намаляха и в един момент спря въобще да се движи. Като стигнах, вече нямаше пулс и не дишаше. Впоследствие медиците потвърдили, че е имал сърдечна криза и може би епилептична криза. Започнах да правя елементарните движения за първа помощ. Направих сърдечен масаж с двете ръце на гръдния кош. Това е необходимо, за да може кръвта да започне да циркулира, изкуствено да се задвижи сърцето и да не умре мозъкът. След около 30 секунди сърцето тръгна с много силен учестен ритъм, човекът си пое въздух, но продължаваше да бъде в несвяст.  Аз продължих да масажирам още 30-40 секунди.
Мъжът беше паднал по лице и от конвулсиите и тресенето главата му се удряла силно в земята. Беше си разбил устните, зъбите, имаше кръв. След като заработи сърцето, го обърнах надясно в позата за сигурност. Тя е необходима, за да се освободи лявата част от гръдния кош и да може да диша спокойно. Придържах го така – легнал на десния крак и на дясното рамо. Докато помагах на човека, спря един автомобил. Хората оттам звъннаха на Бърза помощ. След като човекът си беше поел вече въздух и като тръгна сърцето, ме попитаха дали мога да обясня на Бърза помощ къде сме. Казах им, без да преставам да масажирам. Те се обадиха на лекар, обясниха симптомите. Дойде спешният екип, качиха човека в линейката и вратите се затвориха. Притесних се. Малко по-късно звъннах в болницата и ми обясниха, че човекът е жив."
Първоначално Брахим Медиони е хоспитализиран в Кастелнодари, но след това е транспортиран до по-голямата болница в Каркасон. Изписват го в четвъртък, 30 юли. След като излиза от лечебницата, отива право в редакцията на "Ла депеш". "Той ми спаси живота, искам да му благодаря", неуморно повтаря пред журналистите Брахим. Настоява да отидат заедно при неговия спасител. Срещата става в петък в магазина на Момчил. "Аз просто действах като войник", скромно обяснява пред "Ла депеш", нашенецът.
Последни новини