Петък, 12-ти юли 2024 г. | 23:14:19

Забележник

Курорт Албена и фламингото в него

Обичам Албена. Сантимент ми е. Израснала съм тук. Родителите ми са първите управители на първите построени хотели в Албена през далечната 1970 г. Албена има уникална 5-километрова плажна ивица, на юг до самия комплекс стига природен резерват Балтата, на север са хълмовете на Балчик. Природата е била щедра. Красиво е, много красиво.
От години се чудя защо след като приватизираха това уникално място, не го превърнаха в райско кътче за луксозен туризъм, а в емблемата на евтиния, но не като цени, а като качество – Ол инклузив.
Започнаха със смяна на имената на хотелите. Ханове, боляри и средновековни български градове станаха "Лагуна Бийч", "Малибу", "Фламинго Гранд"... Нерде в България фламинго? Всъщност има едно фламинго в Албена. Перчещо се и взело се за господар на света. Не знам дали е вярно,че когато арендаторите отишли да разговарят с фламингото за неизгодните условия, отговорът бил "е..ал съм ви майката, докато съм жив ще е така, молете се по-скоро да умра"... Не знам дали го е казал, хората така разправят. Разправят и че bTV са дошли да снимат репортаж за нередностите, който не е бил излъчен...
Но мисълта ми не беше за фламингото, а за Албена. Тук няма презастрояване като в другите комплекси. И това е част от предимствата и очарованието на комплекса. Но хотелите са стари и амортизирани, а за 20 години са съборени и на тяхно място построени ДВА нови хотела. И два шадравана. Но за сметка на това, цените се повишават с всяка изминала година.
Паркингът... Болна тема. Ако решите да си направите резервация за Албена в интернет, никъде в описанието на хотелите няма да прочете, че трябва да платите 10 лв на ден за престой на автомобила си в комплекса. Ако попитате на рецепцията на хотела, ще платите 10 лв. еднократно и по 2 лв. на всяко излизане от комплекса. А ако искате колата ви да стои на паркинга на хотела, ще се наложи да се бръкнете с по още 10 лв на ден... Изчетох доста информация от туристическите сайтове. Никъде, ама никъде не пишеше, че паркингът в Албена е платен. Дори на места пишеше, че е БЕЗПЛАТЕН. Дали това означава, че умишлено заблуждават туристите?!
Гледам прекрасната плажна албенска ивица и си разсъждавам. Плажовете са държавна собственост. Ако някой иска да дойде в Албена да ползва само плажа, където има достатъчно свободни зони без шезлонги и чадъри, той не може да го направи, ако не си плати 10 лв. за вход.
А ако искам да мина през комплекса и да отида на плажа, който е в северната част и е извън Албена, не мога. Не мога да се движа по пътищата на България свободно, защото точно този път минава през Албена и за да го ползвам, трябва да си платя 10 лв.
Четох за политиката на комплекса за чиста околна среда и ограничаване на вредните емисии... Албена е структурирана така, че в нея има точно три улици, по които можеш да се движиш с кола. Комплексът е сравнително малък и освен да стигнеш до хотела да си свалиш куфарите, линейката да стига до хотелите и бусовете да зареждат с продукти. Движение по друг повод тук няма. Разхождам се и гледам табела GREEN PARKING. Срещу 10 лв/24 часа. И не разбирам кое му е грийн на паркинга, като е пълен с коли. И цялата "политика за опазване на околната среда" е дрън-дрън, защото автомобилите са си на паркингите пред хотелите, но срещу 10 лв на ден.Тоест всичко е за пари.
Бариерите... Това е новост от тази година. Пред почти всички хотели има бариери. С цел да не се пропусне някой нагъл турист, който да си плати заветните 10 лв паркинг на ден. Навсякъде из прекрасната Албена има бариери. Бързайки за припаднал турист на плажа загубихме ценно време в отваряне и затваряне на бариери. За щастие,жената беше добре, но е въпрос на време линейката да се забави и да се случи фаталното. Тогава кой ще бъде виновен, се питам.
В Албена думата "персонал" е мръсна дума. Права? Не знам за какво говорите. Може би за това поради остра липса на персонал 800 момчета и момичета от Украйна са наети да работят тук. Отиваш в ресторанта на хотела и се оказва, че не можеш да си поръчаш,  ако не знаеш английски или руски. В собствената си държава. Добрата страна е, че явно хигиената на украинския персонал е доста по-добра от тази на българския от предишните години – драстично са намалели чревните инфекции.
Персоналът в Албена трябва също като туристите да плаща по 10 лв на ден, ако иска да дойде на работа с колата си. В противен случай трябва да я остави на паркинга в началото на комплекса.За който,  ако не пожелаят да му издадат пропуск, плаща по 5 лв на ден. Говори се, че наскоро група румънци с около 20 коли, в края на почивката си, след като са отказали да платят и вдигнали скандал, са пуснати да излязат безплатно. Дали защото бариерите са незаконни и ограничаването на достъпа на хората до ДЪРЖАВНИЯ плаж и по ОБЩИНСКИТЕ пътища е незаконно, не знам... Може пък пътят да е частен, но май в закона не се предвижда такса "преминаване по частен път".
Но знам неща, които съм видяла. Знам колко е мръсно в кухните на хотелите, знам, че летните вируси са с размерите на епидемия в Албена. Знам, че в спешния кабинет са включвани по 30-40 и повече банки за нощ на туристи с диария и повръщане. И знам, че никога не съм виждала за толкова години, в които работя тук, РЗИ  гр. Добрич да прави проверки. Ама истински проверки. С цялата строгост на закона.
Виждам рушащата се сграда на Базара в сърцето на комплекса, точно до новия петзвезден "Парадайз Блу." Виждам изоставената сграда на бившия боулинг. Старите, оставени на природата и времето бунгала в къмпинга. За сметка на това точно до боулинга голям билборд на руски приканва да си купим новопостроени имоти в Балчик, чиито инвеститор е "Албена" АД.
Та мисълта ми беше за Албена. За красивата Албена. И за едно фламинго. И за това, че времето в Албена е спряло на късен соц и освен на море, мирише на тоталитаризъм, беззаконие и безнаказаност...

Бележка: Коментарът е от стената на Сибила Маринова. В редакцията на Бележник текстът пристигна, изпратен от близка на авторката.  А за самата Сибила Маринова научихме, че е лекар и работи във Велико Търново.

Коментари  

+2 #7 Красимир Станев 05-09-2022 20:55
Украинците са най мърлявите и мързеливи същества, как може да кажете че българския персонал не работи... Това лято станах свидетел как ОТЗ-то каза на една Украинка да почисти и тя му отговори че за толкова пари, толкова може да работи, и отказа да отсервира. Правеле протест защо имали данаци върху заплатите, нагли долни същества, всичките са еднакво нагли и хитри като лисици... Просто нямам думи, от 10 години съм по хотелите и не мога да повярвам че тия са по добре от нас. Те се държат така с нас българите, всякаш ние сме им длъжни, винаги имат претенции към нещо, това лято ама хич не им личеше че са дошли от война, Шибани украинци!
Цитиране
0 #6 Хотел Гергана 05-09-2022 20:49
За паркинга няма да споря, простотия си е... Но защо говорите така за българския персонал, вие знаете ли че един човек, работи за трима.. и то на минимална заплата, че оставаме без крака, изтощени от извънреден труд, който не се знае дали ще бъде платен... На нас ни се пука задника, за да ви е чисто и удобно и да сте доволни, но на вас все ви прече нещо, все сте недоволни и търсите косури за компенсация. Никой не ви кара на сила да идвате, Албена е машина за пари, нито Маринела Цанева помогна за персонала да е по добре нито Пенев, нито никой, В Албена става по зле, а да не говорим че Станем уволни 200 българина, за да има място за Киргистанците и Казакстан....
Цитиране
+2 #5 Детелина 25-11-2018 21:58
Какво ми беше учудването като на чист български не можах да си поръчам боб, тя сервитьорката не говори български - ми аз пък не говоря украински
Цитиране
-1 #4 Мима Костадинова 10-03-2018 16:17
Сибила Маринова това е голямо унижение от ваша страна към Българският персионал за хигиената.Вие госпожо работели сте с украинският калпав персионал че говорите какви били че бюагодарение на тях те са едни калпазани и пиянки.Жалко за вас пишите че сте израсли на Албена но нищо не сте видели и запомнили аз съм на Албена от 47 години но не съм съгласна с вас.
Цитиране
+5 #3 Рара путра 17-08-2017 16:42
Ще питаме още къде е РЗИ с неговата корумпирана директорка - Светла Ангелова, която трепери за мястото си, защото и така зае мястото си на директор. Тя може да провери всички и всичко, но заобикалянето на някои обекти си има цена.
Цитиране
+19 #2 Иванова 16-08-2017 16:30
Много точна статия!Поздравления за автора,само е пропуснато да се напише и какъв ДИВИДЕНТ дава Албена АД.И за да не съм голословна

Общото събрание на акционерите на Албена АД прие от печалбата за отчетната 2015 г. в размер на 9,5 млн. лв. да бъде изплатен дивидент на акционерите в размер на 0,45 лв. на акция, съобщи компанията чрез БФБ – София.
........................Представете си при такава печалба колко е само дивидента за миналата година.
Цитиране
+17 #1 Запознат 16-08-2017 13:13
Как да има качествена храна и да няма инфекции, като вече 8 години "фламингото" назначи и осигуряваше политически чадър над директорката на Агенцията по храните в Добрич, която е и бивш негов служител. Тя проверяваше и най - малките кебапчийници, но заобикаляше Албена или се вършеше формално проверката.
Цитиране