Неделя, 25-ти яевруари 2024 г. | 12:57:20

Пресечки

Чий орган е Общественият съвет, разпределил дарения и помощи?

Общественият съвет, назначен от кмета на Добрич във връзка с разпределението на помощи и дарения за пострадалите от наводнението, не е административен орган, съобщава в писмо до Бележник.бг председателят на Административния съд в Добрич Красимира Иванова. Твърдението е по повод новината, че Административният съд прекратява 12 от делата, с които жители на града оспорват размера на получената финансова помощ.
Бележник.бг отдавна писа, че въпросният Обществен съвет е странно образувание, което няма аналог никъде по света. Виж тук.
Затова сме много щастливи от съвпадението между нашите журналистически твърдения и тези на съда. Писахме още, че назначеният от кмета на Добрич Обществен съвет, разпределя парични дарения без да има правомощия за това. Виж тук. За съжаление, решението на съда не коментира по никакъв начин това обстоятелство. В мотивите, публикувани на сайта на ведомството, Виж тук пише, че "съдът не може да се меси в неправомерното развитие на спорове, които не са породени от дейността на административен орган". Вероятно просто ни го напомнят, защото иначе съдът нямаше да се казва Административен. Пък и какъв е предметът на дейност на този съд е описано в член 1 на Административнопроцесуалния кодекс. В алинея 3 на същия член 1 пише, че кодексът урежда "производството за обезщетение за вреди от незаконни актове, действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица".
Длъжностно лице ли е кметът на Добрич? Надявяме се, никой няма да оспори положителния отговор на този въпрос. Та в заповедта на кмета, с която Бележник.бг отдавна разполага, пише, че се назначава обществен съвет, който да разпределя дарения и помощи на пострадалите от наводненията. Не ясно за кои дарения и помощи става дума, нито пък се посочва кои са наводненията. Как Административният съд разглежда този казус? Ами съдът ни казва, че решението за разпределянето на помощите си е работа на БЧК, а тази организация също не е административен орган. Казва ни още, че "решението на Обществения съвет на Добрич е част от решението на БЧК". Което означава, че административният орган кмет издава заповед, която е част от решение на Националния съвет на БЧК. (Радваме се, че имаме такъв кмет!) Но БЧК не е част от административния апарат и спорът за размера на помощите не може да бъде разглеждан от съда, обяснават отново магистратите. И добавят: "Този извод не се променя и от обстоятелството, че Общественият съвет е създаден със заповед на Кмета на Община Добрич. От значение е характерът на дейността му. Макар и създаден от административен орган Обществения съвет не изпълнява административни функции на Община Добрич и не е част от административната структура на Община Добрич. Заповедта на Кмета на Община Добрич по създаването на Обществения съвет е израз на отношенията на взаимно подпомагане между държавата и Българския червен кръст, залегнали в разпоредбите на чл. 3 и чл. 5 от Закона за БЧК." Т.е. по закона на неадминистративния орган БЧК!
Въз основа на коя заповед е направено това заключение? Защо съдът хем не може да се меси в неподведомствен му спор, хем го коментира? Защо административният орган кмет издава заповед за назначаване на неадминистративен орган в структурите на БЧК? И от административна гледна точка не следва ли тази заповед да бъде обявена за нищожна? Това са все въпроси, чиито отговори не са от нашите компетенции.

Коментари  

+3 #2 Elitsa Stoyanova 04-10-2014 13:07
"Competent" това ли беше компетентния Ви коментар? Целият Ви коментар е твърде некомпетентен :lol:
Цитиране
-1 #1 Competent 02-10-2014 08:05
Не само отговорите не са от вашата компетентност. Целият ви материал е твърде некомпетентен, както и повечето други.
Цитиране