Четвъртък, 18-ти април 2024 г. | 04:55:46

Новини

Назначен обществен съвет разпределя квотите за дарения

Пострадалата от наводнението Ивка Михнева настоява потърпевшите да обсъждат проблемите заедно с властта.Пострадалата от наводнението Ивка Михнева настоява потърпевшите да обсъждат проблемите заедно с властта.Назначен обществен съвет определя критериите, по които пострадалите от наводненията ще получат помощи и дарения. Това става ясно от заповедта на кмета на Добрич Детелина Николова, която бе предоставена на Бележник.бг от пресслужбата на общината. Виж тук.
Да бъдат изградени правила, по които да се раздават средства на наводнените хора, е похвално. Създаването на гражданска организация, която да контролира усвояването на тези средства, е също блестяща идея. Подобни действия са част от най-добрите европейски практики. Освен това българското законодателство допуска възможността и местните власти да инициират създаване на обществен съвет. Община Добрич обаче може да се окаже първата в света, която назначава обществен съвет. Защото това словосъчетание е оксиморон. Общественият съвет е доброволно гражданско сдружение, което е призвано да работи за развитието и добруването на местната общност.  Представлява консултативен орган, който осъществява обществен контрол на местно ниво и оказва съдействие на местната власт. За работата на всеки обществен съвет винаги се изработва специален правилник.
Какво е положението в нашия случай. Имаме назначени седем членове на съвета. От тях трима са служители на общинска администрация, един на областна администрация, един представлява БЧК, а останалите двама са граждани от общности. От което следва, че чиновниците представляват около 60 процента. Ако решенията се вземат с просто мнозинство, то квотата на гражданите е просто за украса. Последните имат шанс да си прокарат мнението само, ако се съюзят с чиновниците. Всъщност, как се вземат решенията в този назначен обществен съвет, в момента е загадка, защото няма информация да има приет правилник за дейността му. Няма яснота и дали назначаването на тези 7 души не е съпроводено с някакво заплащане. Известно е само, че няколко дни след назначаването на съвета, той е определил критерии за раздаването на средства. Днес бе съобщено, че тези критерии са приети от Националния обществен съвет на БЧК. Т.е., местният орган е вече институционализиран.

Коментари  

+2 #1 Елица 28-07-2014 22:55
Тази заповед сега ли се предоставя? 20 дни след назначаване :)
Цитиране
Последни новини