Забележник

Момчето от Америка заби звучен шамар на ГЕРБ. Ще има ли продължение?

Вотът от 25 октомври показа, че бастионът на ГЕРБ в Добрич е силно разклатен. Въпреки че беше впрегнат целият административен апарат, въпреки вкараните в действие компромати, масиран черен PR и откровени клевети, трикратната отличничка в изборите Детелина Николова отиде на балотаж срещу новобранеца в надпреварата Йордан Йорданов.
Протестният вот срещу настоящата кметица въобще не беше неочакван. Тя натрупа много негативи през последните четири години, за което Бележник е писал неведнъж. И нямаше никаква изненада, че подкрепата за Николова е намаляла. Изненадата беше в огромното количество на разочарованите – 9 464 човека снеха доверието си от нея. Имаше и втора изненада – намери се кандидат, който да усвои част от отрицателния вот към градоначалничката.
В началото кампанията беше лишена от интрига. Недоволство, неверие и дълбока апатия бяха основните настроения в града. Решаваща роля за липсата на интерес от избирателите изигра дълго натрапваното внушение, че изборът е предизвестен. Още в края на пролетта ГЕРБ пуснаха в обращение едно проучване, според което Николова ще спечели от раз. Хората приеха допитването за достоверно и избраха пасивен протест – не отидоха до урните, което доведе до рекордно ниската избирателна активност.
След вота лявото пространство остана неизменно – БСП, Атака и АБВ не отстъпиха от извоюваните миналата година позиции, но не прибавиха повече гласове от постигнатото тогава. ДПС също останаха в старите си параметри. Вдясно обаче сметките се объркаха. Един новак в играта успя да извади от летаргията част от невярващия на нищо електорат. Младият реформатор Йордан Йорданов, когото избирателите нарекоха момчето от Америка, съумя за кратко време да стане разпознаваем и да вдъхне надежда на немалка група добричлии. Байганьовските номера с омаскаряването по време на избори пък го амбицираха допълнително и гласът му зазвуча близко до очакванията на хората. Така момчето от Америка удвои резултатите на РБ от миналата година, а екипът му завоюва 8 мандата в ОбС. Останалото вече го научиха всички  – балотаж между Николова и Йорданов, 8 мандата по-малко за ГЕРБ и звучен шамар за хората Бойко в Добрич.
И колкото и сиво да започна кампанията, интригата вече е налице. Очакванията са повишени и заради манипулацията на медиите на Пеевски в изборната нощ. Тогава беше огласено поредното фалшиво проучване, че Николова е победила от раз. Кокал не се дава лесно, коментират в момента из цял Добрич и с нескрит интерес умуват над пъзела. Събитието, наречено избори, вече е забелязано от целия град с всичките му избиратели. Ще има ли в тази драма още един шамар, или протестният вот обичайно ще затъне в блатото на апатията, предстои да разберем. Засега само ще преговорим основните елементи в сюжета.   
Заради внушението че изборът е предизвестен, на 25 октомври 2015 година до урните отидоха едва 30 634 добричлии, т.е. 37 процента от всички избиратели. Сочената за фаворитка обаче получи подкрепата на 14 319 човека и отиде на балотаж. Справка в сайта на ЦИК показва, че на местните избори през 2011 година Николова е имала 23 783 гласа, при 42, 68 процента активност. Както вече съобщихме, сега тя има в актива си 9 464 човека по-малко. Нашите сондажи показват, че над 2 хиляди от предишните гласове на градоначалничката са отишли при други кандидати. Ако останалите 7 хиляди разочаровани от нея излязат да гласуват на втори тур, то опонентът й би бил победител. Към момента има индикации, че част от негласувалите ще направят избор на втори тур. Колко са, никой не знае. Много е възможно обаче момчето от Америка да получи и подкрепата на електоратите на останалите партии, заявили се като алтернатива на местната власт. Това е обичайна практика, за която също има индикации. Как точно ще се разпределят силите, ще стане ясно на 1-ви ноември. Ние пожелаваме изборът на гласоподавателите да е свободен!

Бележка: В анализа не са включени ВМРО и НФСБ, които също успяха да вкарат по двама съветници, защото тези две политически сили не издигнаха кметски кандидатури.Коментари  

+1 #16 Писна ми от мутри 29-10-2015 22:24
Те герб навсякъде подменяха вота имаше места където на 100% гласове на кандидат са прехвърляни към такъв от герб, та даже в Хасково наживо са ги заснели как съвсем спокойно са си го правили.

А болните твърдения, че цик било избрано по времето на Орешарски следователно няма как да замазва за герб се равняват на ония че боко тиквата като надул с държавни пари ктб, за да раздава кредити без покритие нямало общо с източването му в година, в която от водеща партия предаде властта на дпс и бсп.. замислете се кой ще ликвидира цяла партия с такъв ход по-добре е лошите дпс и бкп да го свършат, едните си имат твърдо ядро, а другите са стара версия. Прости схеми във времена на Тоталитаризъм прекрит зад думата демокрация и левите десни герберчета.
Цитиране
+2 #15 Иван Йорданов 29-10-2015 20:22
колкото и да приказвате и злорадствате правилния избор е очевиден това е Йордан Йорданов това е истината
Цитиране
+1 #14 тиква 29-10-2015 19:36
Цитат от Митко:
Чета и Ви се смея. И след като прегледах протоколите от циганските секции се вижда кой е купил гласове. А сега познайте КОЙ..... Кака ви Детелинка пак кърти мивки в тея квартали, така че не можете да ме убедите, че някой различен от госпожата е купил гласовете.

А кой пусна от ареста с прякор С........ за да стегне ромските редици и да гласуват за детелинка
Цитиране
-2 #13 Защо 29-10-2015 15:12
:P Как я мислите...Данчо тъпото - 28 год.ще оправи града....глупости....та тай в Америка не се е оправил и уж заради баща си е върнал....Та утре ще зареже и Добрич заради някоя друга оферта.....например папа в Рим
Цитиране
0 #12 Митко 28-10-2015 21:38
Чета и Ви се смея. И след като прегледах протоколите от циганските секции се вижда кой е купил гласове. А сега познайте КОЙ..... Кака ви Детелинка пак кърти мивки в тея квартали, така че не можете да ме убедите, че някой различен от госпожата е купил гласовете.
Цитиране
+3 #11 За ограничените 28-10-2015 21:01
Дайте шанс на младите! Стига с тая Детелина и нейните кебапчета и кюфтета в кафе "Джони" и не само.. И Мария, какво като прякорът му е бил "Данчо тъпото" явно си е научил урока и е променил съдбата си.
Цитиране
-2 #10 Иван 28-10-2015 19:25
Цитат от Калина:
И аз да попитам г-н Йорданов: Редно ли е тати да ви купи 3000 цигански гласа? Това ли е вота на Добрич???? Как никой нищо не каза за тия 70лева на човек дето ги раздадохте???...ама циганите говорят и се хвалят......

А Детелинка колко купени гласа има? Или тя не купува и подкупва? Никой нищо не казва за едни стотици хиляди лева, дадени от ГЕРБ за нашата мила кметица...само дето и те не я уредиха в животеца и не я издигнаха "ОН Дъ топ".. Е има един край и дано този край се види в неделя !!!
Цитиране
-1 #9 Добрич 28-10-2015 19:17
Алооо гербери и детелинки , след вашето управление дървета растат по средата пътните платна на булевардите в града.едното от тях е на поне 2-3 години и продължава да расте и да надига асфалта от пътното платно .
Цитиране
+3 #8 Тобиас 28-10-2015 17:00
ГЕРБаджиите се поокъкаха нещо и взеха да пишат жалки коментари и обвинения, в които сами те се припознават с годините. Единствения осъден за купуване на гласове бе полза именно на Кметичката. Не съм гласувал за РБ, но този път ще го направя против Николова. В листата на РБ има много съмнителни лица, но само да ви кажа, че именно тези хора като Друмев и Радичков открито агитираха за Детелина Николова и това Йорданов отлично го знае. Надявам се като стане кмет, да го има предвид!
Цитиране
-4 #7 Дим 28-10-2015 12:16
Хайде стига драматизъм! Реформатори трябва да сте благодарни на ГЕРБ,че ви вкараха във властта и моят съвет към вас е да си мълчите и да стискате защото вие подобна власт не сте сънували дори! ...ДИМ
Цитиране