Събота, 13-ти юли 2024 г. | 00:08:32

Пресечки

Първенецът Вълкан Шопов изсича тайно поясите и става герой на социалистическия труд

Вълкан ШоповВълкан ШоповСвързват възхода на Южна Добруджа с мащабното залесяване на полезащитни пояси. Тайнственото им ликвидиране обаче става причина за друг възход – този на първия секретар на ОК на БКП в Толбухин Вълкан Шопов, пише в спомените на арабиста Киряк Цонев.
До средата на миналия век суховеите (горещи ветрове от Румъния и Украйна) прониквали безпрепятствено в равното Добруджанско плато и изсмуквали влагата от земеделските култури. А през зимата виелиците се вихрели свободно из равното поле и пътищата били блокирани със седмици заради снегонавяването.  През 1951 обаче министър-председателят Вълко Червенков издал заповед за мащабно залесяване. За пет години били създадени 64 хил. дка полезащитни пояси, които повлияли изключително благотворно и на реколтата, и на битката с климата. "В Добруджа, унищожавана от суховеите и виелиците, бяха засадени уникалните полезащитни пояси, които преградиха пътя на ветровете и превърнаха сухата степ в плодородна земя – това само да беше направил Червенков, друг паметник не му трябва", пише Стефан Цанев. Размахът на Червенков обаче е спрян, защото на власт идва Тодор Живков.
Междувременно през 1963-та година кормилото на властта в Толбухин поема кадърът на висшата партийна школа в София Вълкан Шопов. Той решава да се хареса на Вожда като вдигне добивите. За целта изсича тайно немалка част от залесените пояси и тихомълком разширява площите с посевите. Историята е описана в книгата на  Киряк Цонев "Лица от големите портрети". Ето какво пише роденият в Каварна дипломат арабист:
"През 53-та година в Шабла ходил Вълко Червенков. Може би е искал да види как се изпълнява Червенковският план за залесяване на Добруджа, реализиран с труда на ученици като мене, който се оказа доста успешен и до ден-днешен хората го благославят. Нищо че един Вълкан Шопов се постара да ликвидира доста тайнствено поясите, както ги наричаха горските ивици. Така фактически бяха разширени посевните площи, без да се отчита официално в статистиката и съответно се отчиташе увеличаване на добивите. Е, заради тази лъжа Шопов стана "Герой на социалистическия труд" и после министър на земеделието."
Истината е обаче, че Шопов не разбирал от земеделие, а от футбол. Даже има и една комична случка с него, описана от друга знакова фигура от соца – Иван Славков – Батето. "В онези времена партийния секретар го сваляха от пост, затова че не му върви отборът", разказва Батето. През 1966-та цялото държавно ръководство во главе с Тодор Живков се изсипва в Добруджа. "Започва жътвата, хубаво време, птици пеят.

– Е, Вълкане, как върви Добруджата – пита Тодор Живков, застанал сред блоковете пшеница.

– Напоследък вратарят не е добър – отговаря Шопов, който мисли, че го питат за футболния отбор."

Вълкан Шопов е първи секретар на ОК на БКП в периода 1963 – 1968 година. През тоталитаризма тези лица са имали абсолютна власт и се разпореждали с всичко възможно – култура, история, промишленост, жилища... Миналия месец Бележник разказа как по времето на Шопов е разрушен автентичният бароков център на Добрич.