Петък, 12-ти юли 2024 г. | 18:21:53

Пресечки

Какво казва аритметиката за деветимата кандидати за кмет на Добрич

Кампанията за местни избори в Добрич стартира с деветима кандидати за кметския стол. И, докато партийните активисти се надпреварват да съобщават своите фаворити, сред гражданите на Добрич цари апатия, публиката е уморена. Едни пасуват, други още нямат ясно изразени предпочитания. Населението на Добрич от години живее с усещането, че градът е бита карта – "забравен и от Бога и от царя". Причините са очевидни – градът е много мръсен, западнал и капсулиран, а общината все е най-големият работодател. "Така и не случихме на управник", е най-често срещаният откровен коментар.
Извън политическите пристрастия гласоподавателите в Добрич се делят на две групи. Песимистична, която казва "Никой не мисли за Добрич!" и търси препитание извън града. И критична, която се заканва този път "много да мисли", преди да си даде гласа за определен кандидат. Факт – обстановката е нерадостна. Каква промяна  ще ни предложат кандидатите, как ще се заявят и какъв ще е изборът на гласоподавателите, още не знаем. Дотук е видно е само, че от партийните централи излизат най-различни твърдения – едни смятат, че е възможна победа от първи тур, други говорят за балотаж между ГЕРБ и БСП, трети за балотаж между ГЕРБ и коалицията на настоящия кмет...Спор има и за това кой ще бъде трета политическа сила.
И всичко това на фона на нарастващата тенденция към негласуване. Докато на местните избори през 2011-та активността е била 42, 68 процента, през октомври 2015 година до урните са отишли 30 634 добричлии, т.е. 37 процента от всички избиратели. А на евровота през май т. г. от всичките  82 519 избиратели своя глас са дали едва 21 902 души, което е 26.54 %.
Евровотът обаче винаги е бил с по-ниска активност местния. Очакванията са до урните през октомври да гласуват около 30 процента от избирателите. В цифри това означава малко над 24 хиляди гласа. Как тези гласове ще се разпределят сред деветимата кандидати, ще научим на 27 октомври, разбира се. Сега обаче можем да проследим стартовата им база в числа.

Според резултатите от евровота, между ГЕРБ и БСП има нещо като паритет. Социалистите са получили малко над 5 600, а герберите – около 5 800. Официалното съобщение сочи, че ГЕРБ води с едни 185 гласа. Това обаче е национален вот, в койтоопозиционната БСП насочи стрелите си към един национален управляващ образ и усвои протестни гласове.
На общинско ниво картината е по-различна. В опозиция са не БСП, а ГЕРБ. Както е добре известно, местните избори през 2015-та година бяха спечелени от кандидата на  Реформаторския блок – Йордан Йорданов. Тогава социалистите взеха 3 851 гласа,останаха трети в надпреварата и подкрепиха на балотаж настоящия кмет.  Което ги доближи до местната власт.

Георги ПетковГеорги ПетковДостатъчно много източници сочат, че твърдият електорат на БСП в Добрич в момента е между 4 и 5 хиляди гласа.  В битката за кметския стол социалистите издигнаха безпартиен играч – бизнесменът Георги Петков. Той е подбиран по логиката на националната им партийна централа – несистемен играч, който трябва да прибави протестни непартийни гласове.
Какво можем да кажем за Георги Петков? На широката публика той е непознат, което му носи и минуси, и плюсове. От една страна е неразпознаваем, но от друга страна, точно защото е непознат, за него трудно биха могли да се кажат лоши работи. Ще припознае ли твърдият електорат на БСП този безпартиен играч? По-скоро, да. Нашите сондажи показват, че Петков има върли привърженици в средите на старата червена номенклатура, което означава, че твърдите ядра от соцелектората няма да се колебаят в избора си. А безпартийната окраска на Петков пък би могла да донесе и периферни гласове. Хипотетично той има шансове да мине 5 хиляди гласа. Любопитно ще е да видим накъде ще насочи своята кампания соцкандидатът –дали ще критикува управляващата местна управа, или ще обвини ГЕРБ за състоянието на града ни. Взависимост от своята активност той би могъл да усвои между 4,5 и 6 хиляди гласа.

Надежда ПетковаНадежда ПетковаПак според статистиката е видно, че опозиционната през този мандат партия ГЕРБ е намалила драстично своя твърд електорат. На първия тур преди четири години кандидатката им Детелина Николова е получила 14 хиляди гласа. На евроизборите сега ГЕРБ не успяха да стигнат 6 хиляди гласа. Евроизборите обаче не могат да бъдат точен показател за местните предпочитания, а само ориентир, защото вотът в някаква степен е и мажоритарен.
Какво знаем за настоящата им кандидатка Надежда Петкова? Основното, с което се свързва името й, е че е била зам.-кмет по времето на Детелина Николова. За яростните критици на Николова, това е негатив. За друга част от аудиторията обаче, това е актив. В избора на Петкова герберите очевидно са търсили човек, който има административен опит и умее да привлича евросредства. Как ще се прояви техният кандидат като самостоятелен играч, може ли да осигури така необходимия финансов ресурс на Добрич и въобще каква визия ще предложи за града, ще научим съвсем скоро. В зависимост от убедителността на Петкова подкрепата за ГЕРБ би могла да се вдигне доста  над майските гласове. А коалицията със СДС явно ще търси да активира дясномислещите в града. Но говорим за потенциал, за който не знаем дали и как ще бъде използван. Дотук можем само да отбележим, че Петкова тръгва със стартова позиция от 6-7 хиляди гласа и при евентуален балотаж, тя ще бъде единият участник в него.

Кандидат за нов мандат е и настоящият кмет Йордан Йорданов. На предните избори той беше издигнат от несъществуващия вече Реформаторски блок. Формацията тогава успя да събере 5 631 гласа за своя кандидат, но после бързо се разпадна – СДС отидоха при ГЕРБ, ДСБ и Да, България се обединиха в ДБ, хората на Касим Дал се пръснаха, а на местна почва БЗНС обяви, че подкрепя ГЕРБ. От всичките 5 партии преди единствено хората на Кунева (ДБГ) подкрепят в момента Йорданов. Кандидатурата му всъщност е издигната от четири политически субекта – ДБГ, НДСВ, ССД (Софиянски) и Глас народен на Светльо Витков. Какво можем да кажем за тази местна коалиция? Ами първото е, че е съставена от партии файтони и няма електорат. А заради факта, че въпросните политически сили отдавна са извън парламента, коалицията на Йорданов няма нито един представител в секционните комисии. Откъде може да вземе гласове досегашният кмет? Отговорът е в листата за общински съветници. Там, освен имената на партийните лидери без армия виждаме, че са включени назначените от Йорданов управители на общински фирми, роднини на общински служители, представител на гражданите от недостроения блок "Добрич", както и мургавият работник във ВиК Живко. Приемаме, че всички тези кандидати за съветници, заедно със семействата им, могат да докарат едни 1000 – 1 500 гласа на своя фаворит.
Може ли определящият се за дясномислещ кмет да получи подкрепата на десните в града? Защото ДБ не издигат своя кандидатура за кмет, но пък имат едни 1000 гласа, получени на евровота през май. Известната до момента информация не е в полза на Йорданов. От ДСБ – Добрич изтекоха публични твърдения, че няма да подкрепят никого на първи тур и ще решат едва за втория. Да, България пък отреди на местната  лидерка Надежда Пампорова едва трето място в листата. А Пампорова,  както знаем, е сестра на зам.-кмета Боян Коларов.
Може ли Йорданов да получи граждански гласове? "Него вече го видяхме?", е най-краткият коментар на добричлии. За четири години управление кметът се раздели с чара на неизвестното и отдавна не е носител на надеждата за промяна. Водният цикъл, с който Йорданов ни ангажира цял мандат, не е довършен. строителни действия по Лот 1, т.е. канализацията, въобще не са започвали. Понеже е управляващ на него му предстои да изпие горчивата чаша на наказателния вот, точно както това стана с предшественичката му Николова.  Заради всичките тези обстоятелства предният актив на Йорданов от 5 600 гласа сега изглежда пълен мираж. На 27 октомври той трудно би могъл да надскочи 3 хиляди гласа. А има и сериозни индикации, че, ако остане трети, кметът ще върне жеста на БСП от 2015-та година. Договорка, която десните няма да преглътнат.

Детелина СимеоноваДетелина СимеоноваЗа третото място обаче има и други кандидати. След като получиха 2 211 гласа на евровота, ВМРО се заявиха като трета политическа сила в Добрич. На местните избори те издигнаха  юристката Детелина Симеонова. Преди време дамата беше член на СДС, сега ще се състезава от гражданската квота на Воеводите. Симеонова има своите почитатели сред гилдията на юристите в града, намират се и десни симпатизанти, които я припознават като свой кандидат. Тя още не се е заявила, не е предложила визия и на този етап може само да се приеме, че има шансове да бетонира 2-те хиляди на ВМРО. Дали ще ги надскочи, предстои да разберем. ВМРО са част от управляващата коалиция в България и е реалистично да допуснем, че ако останат извън балотажа, ще ориентират своите почитатели към ГЕРБ.

Следващ претендент в кметската битка е депутатът от НФСБ Йордан Апостолов, който е издигнат от местната коалиция НФСБ/ АБВ, ЗНС, ЗС. През май НФСБ почти нямаха кампания и взеха в Добрич 378 гласа. През 2015-та обаче хората на Валери Симеонов успяха да вкарат двама съветници. Пак тогава АБВ получиха 1 246 гласа. В момента, заедно със земеделските гласове коалицията има ресурс да вземе между 1000 и 2000 гласа. Или поне да вкара двама съветници. Участието на НФСБ в тази коалиция предполага, че на втори тур гласовете биха могли да отидат към ГЕРБ.

Николай БекяровНиколай БекяровД-р Николай Бекяров е кандидатът на ПП "Възраждане". През последните месеци тази политическа сила се представя ултраляво в Добрич. По тези причини би могла да събере гласовете на радикално настроените граждани. Ако към тях се прибавят и пациентски фенове на д-р Бекяров, гласовете могат да минат 1000 и даже да стигнат за двама съветници. Но всичко е в условно наклонение. Не е ясно къде ще се насочат тези гласове при балотаж.

В редичката от състезатели е и Нежля Амди – Ганева, издигната от ДПС. Движението неизменно вкарва по двама съветници в местния парламент. През 2015-та пак Нежля е взела 1 384 гласа. Няма причини да получат по-малко и сега. Очакванията са да вземат около 1 500 гласа.

ВОЛЯ също има кандидат. Казва се Ивелин Стоянов Иванов. Името му нищо не говори на широката общественост, но пък помним как през май гласувалите за Марешки в Добрич се оказаха 1 509 човека. Ще видим дали този резултат ще се повтори.

Една неизвестна за Добрич коалиция се появява на хоризонта –  "Ние Гражданите". Тя е регистрирала кандидатурата на Вяра Николова – Момчева.  На фейсбук страницата си коалицията се е представила като гражданско сдружение с нестопанска цел, което си е поставило цел да реши проблемите на ощетените от КТБ. Понеже формированието е ново, няма как да разгледаме числен ресурс. 
Не бива да пропускаме и, че пак ще има квадратче: "Не подкрепям никого!"

Кой ще е фаворитът? Ще има ли балотаж? Ще бъдем ли свидетели на откровен разговор в тази кампания, ще се заяви ли някой като алтернатива на местната власт, или всичко просто ще е игра на статуквото? Убедителни ли ще бъдат играчите, ще вдигнат ли избирателите летвата? Все въпроси, чиито отговори ще получим през следващите дни. Дотук е ясно само, че се очертава напрегната кампания. В нея кандидатите могат да видят само своя огледален образ, който ги прави красиви. Но могат да видят и западналия образ на Добрич, който е не ни прави щастливи.

Забележка: Това е анализ за стартовата база на кандидатите, а не прогноза за изборите. В текста не сме разглеждали възможности за купуване на гласове, защото подобни действия би трябвало да са обект на други органи.

Коментари  

0 #2 Georgi Georgiev 25-10-2019 03:19
и баща му -видният член на БКП Антон Петков.Колко безпартиен и честен кандидат...В действителност перач на откраднати от хората пари и пирамидаджия.И за щастие на града ни-неизбираем!Поне глупакът да беше сменил името на събирателното си дружество...
Цитиране
+1 #1 Georgi Georgiev 25-10-2019 03:07
И на никой не му мина през ума да провери що за бизнесмен е кандидатът на БСП.Колко е "успешен" като собственик на "Галакси"СД?Помните ли пирамидата "Галакси" която ощети и хора в Добрич?Убиха в София преди дни една от организаторките на пирамидата ,която пък наследи "Галакси"...Дядото на този кандидат е със същите три имена като него и е прочут активен борец против фашизма и капитализма от с.Дропла,същото нещо е
Цитиране