Петък, 12-ти юли 2024 г. | 23:38:52

Пресечки

Какво направи и не направи Тя

Преди 12 г. Тя игра кючек. Сега прави легенди. Преди 12 г. Тя игра кючек. Сега прави легенди. Тя много направи, отсича тежко и издълбоко бивш военен. Тонът му е  комбинация от възхищение и категоричност. Колко много, питам. Ами много! Не виждаш ли, тръсва глава човекът и вдига ръка, сочеща градския пейзаж. Възмутен от липсата на съпричастие той ми обръща гръб и тръгва по тротоара. При рязкото движение се спъва в една от надигнатите плочи.
"Аз много направих" е и лайтмотивът на самата Тя. В началото на септември кметицата Детелина Николова обяви с непоколебима категоричност и решителност, че ще се кандидатира отново. В изявлението й, разпратено чрез пресцентъра на общината, имаше и отговор на въпроса: Колко много? "За трите мандата ние направихме повече, отколкото за 30 години преди това", заяви Тя и се обоснова: "С привлечените чрез оперативните програми средства от европейските фондове, бюджетът на общината за инвестиции се удвои, дори утрои." В характерния си стил Николова не аргументира с конкретни данни и факти твърдението си, защото  "резултатите са видими."  
Според видимите резултати на  Института по пазарна икономика обаче през 2014-та година на всеки жител на община град Добрич се падат по 507 лева усвоени евросредства, при средно усвоени за страната 564 лева на човек. Първенец сред общините е Костинброд с 4 829 лв. на глава от населението. Отличници са още Габрово с 1 992 лева и Бургас с 1 199 лева на калпак. През 2013-та пък град Добрич се пада на 25 място, но при допусната грешка в изчисленията – пише, че имаме 21 хиляди жители в града. Виж тук!
Но да приключим с количествените показатели. Вече и малките деца знаят, че успешното вложение зависи не само от количеството пари, а от умението да знаеш къде и как да ги изразходваш.
Къде насочи евросредствата община Добрич? Парите по ОП бяха основно изразходвани за  ремонт на части от градската инфраструктура – корекция на дерето на Суха река, ремонт на част от центъра и ремонт на част от градския парк. За най-големия проблем на Добрич –  остарялата ВиК мрежа, европари така и не бяха издействани, макар много градове да успяха да сторят това. И сега, ако по някакво чудо Добрич получи средства за воден цикъл, ще се наложи нов ремонт на централната градска част, защото отдолу са необходимите елементи за свързване на водното трасе.
Колко правилно е била извършена корекцията на дерето и колко почистен е бил каналът, лъсна по време на наводнението миналото лято. Междублоковите пространства, където основно протича животът на застаряващото население на града, продължават да тънат в бурени, мръсотия и кал, а улиците са като лунен пейзаж. Е, има на едно-две места пооправена пътна мрежа, но пък там тротоарите ги правят на по петилетка. А за квартални игрища децата могат само да мечтаят.
Нерешените проблеми обаче не интересуват Николова. В предизборното й изявление червената нишка се нарича напредък. "През последните 12 години вдигнахме високо летвата на работа в общинската администрация", казва кметицата. Отказваме да Й мерим летвата, защото това е твърде елементарно  схващане (меко казано) за задачите на една община. Освен да управлява едни финансови средства и да ръководи съответната администрация, общината, с  представляващия я кмет начело, е задължена да създава условия за развитие. Условия за развитие на образованието, на здравеопазването, на търговията, на културата и въобще на всички обществени сфери.  
В образованието равносметката е печална – закрити или закриващи се общински училища, детски градини с мухъл в стаите. Останалите от живково време общински медицински центрове в Добрич пък предлагат такива дейности, че все се налага до ходим до Варна. Що се отнася до бизнеса, той е почти на изчезване. От години жителите на Добрич търсят препитание в съседните градове. И пак от години общината се хвали, че е най-големият работодател. Което е най-точният показател, че частната инициатива е задушена. Приказките за инвестиции отдавна са някакъв досаден монотонен шум, безнадеждно полепнал към сивото ежедневие.
Стоманени лястовици върху буренясал остров на фона на циментов водопадСтоманени лястовици върху буренясал остров на фона на циментов водопадГрадът имаше възможност да бъде съживен с мащабни проекти за културен туризъм. Общината обаче така и не можа да измисли и защити атрактивни прояви, които да доведат туристи и да вдигнат търговските обороти. Дори наследените от предната упурава културни прояви бяха разрездени. И, докато в Добрич вървяха подпури към чужди фестивали, в Рожен се събраха 500 хиляди на фолклорен събор, а в Банско наемът за павилион по време на джаз феста мина 2 хиляди лева на денонощие.
Столицата на Златна Добруджа става все по-безлична и неатрактивна.  Липсва й визия, липсва концепция за развитие.
Вместо да създава условия за култура, кметицата на Добрич реши, че Тя прави култура. Добрич има нужда от легенда, мотивира се Николова, влезе в ролята на творец и започна да боде из града стоманени лястовици, които трябвало да бъдат символ.
Ние, разбира се, не можем да видим и разкажем всичко. Какво точно е направено през  последните 12 години, знаят само Тя и бившите военни наоколо. Ние обаче можем да припомним, че преди 30 години Добрич беше пазарът на Варна. Можем да се върнем и още назад и да прочетем как е изглеждал Добрич преди 100 години. "Трите четвърти от града са магазини, всевъзможни работилници и големи складове със земеделски машини. През всички часове на деня около тях, като мрави, се трупат, разминават се и бързат тълпи от хора. Навсякъде кипи трескав и шумен живот. Чувствува се ясно, че тука е могъщият двигател на голям и сложен механизъм, че тоя град е сърцето, което импулсира живота на цяла Добруджа."  Откъсът е от импресията  на Йордан Йовков, наречена  "Добрич". В нея писателят описва града като огромен пазар, в който се събират многохилядни тълпи, гъмжи от хора с работа и веселие.
 В момента в Добрич кипи основно търговията с дрехи втора употреба, вместо магазини в центъра има казина и офиси на телекомуникационни компании или помещения с табели: "Отдава се под наем".  А през последните 12 години фирмите, участнички в изложението на Добрички панаир "Селското стопанство и всичко за него" намаляха двойно, дори тройно.
Сърцето на Добруджа, с което кметицата толкова обича да заиграва, има едва доловим пулс. А след още 30 години може да остане само легендата.

Коментари  

-5 #10 юлиян 13-10-2015 15:25
Юлияноооо,юлияно такова куку си,че втора кутраклийка като тебе няма!Щом нищо хубаво не си видяла през управлението на Николова,значи освен , че си се сбръчкала и си се сбъркала от всякъде! :-*
Цитиране
+5 #9 прост строител 23-09-2015 08:13
Много е хубаво че ремонтират парка с толкова средства. Чувал съм че са 2 транша по 5 милиона. Евала искам да попитам ние нямаме ли фирми изпълнители, че варненци да идват да строят, нямаме ли производство на бетон, че да идва от Варна. Било по евтино. Да а каде е качеството? Да вижда се след първата зима и всичко е подяволити. Лошо няма за нас работа и парите отиват в друг град.
Цитиране
0 #8 Гоши 15-09-2015 17:28
Цитат от marian radichkov:
moje li samo da pliuem....ne se li vijda kolko e postignala kmeticata s ekipa si....

А не би ли било да ни помогнете с превода на словата си?
Цитиране
+5 #7 ИС 15-09-2015 14:22
Цитат от най-показателното:
Няма нужда от много дълбоки анализи. Има един прост и ясен критерий, който показва дали градът се управлява добре или не - ако населението намалява - не ми го хвали това управление! Хората не са толкова глупави, че да бягат от хубавото.

Да, това е един от най-важните критерии. Има и не-малко положителни примери. Но Добрич, за съжаление е в другия списък.
Цитиране
+6 #6 ИС 15-09-2015 14:11
Цитат от Маргарита Петкова:
Абсолютно вярно сте описали всички Нейни "чутовни" успехи! Но когато говорим за търговия, не би било зле в следваща статия да засегнете и прословутото изложение "Произведено в България", което се куква в центъра на града в навечерието на всеки празник и е с облик на битпазар.За всеки търгвец в града е ясно, че там се продават основно нискокачествени вносни стоки, но това не прави впечатление нито на община, нито на контролни органи. А другата язва с протежирано некадърно ръководство е Централният пазар, изписан на табела по непонятни причини като "Кооперативен пазар". Интересно кои кооперативи продават там? Та идете и опитайте да си изберете стока от сергиите и ще видите какво ще ви се случи!

Централният пазар е само един от провалите, но случаят е характерен не само с некомпетентност и управленско безсилие, а и с каскада от целенасочени решения действия, които напълно обуславят проблемите, недоволството и сегашното му състояние.
Цитиране
+10 #5 най-показателното 15-09-2015 10:01
Няма нужда от много дълбоки анализи. Има един прост и ясен критерий, който показва дали градът се управлява добре или не - ако населението намалява - не ми го хвали това управление! Хората не са толкова глупави, че да бягат от хубавото.
Цитиране
+10 #4 Маргарита Петкова 15-09-2015 07:39
Абсолютно вярно сте описали всички Нейни "чутовни" успехи! Но когато говорим за търговия, не би било зле в следваща статия да засегнете и прословутото изложение "Произведено в България", което се куква в центъра на града в навечерието на всеки празник и е с облик на битпазар.За всеки търгвец в града е ясно, че там се продават основно нискокачествени вносни стоки, но това не прави впечатление нито на община, нито на контролни органи. А другата язва с протежирано некадърно ръководство е Централният пазар, изписан на табела по непонятни причини като "Кооперативен пазар". Интересно кои кооперативи продават там? Та идете и опитайте да си изберете стока от сергиите и ще видите какво ще ви се случи!
Цитиране
+17 #3 оценка 15-09-2015 06:25
Градът си отива,но Тя е прекалено тъпа да го осъзнае и се държи така,като че ли веселбата тъкмо започва.12 години градът беше превърнат в циркова площадка за некадърни клоуни и невменяема публика.Тя беше винаги щедра на общи обещания,но пестелива на обяснения за конкретни резултати.Тя наложи в Добрич лъжата като законна норма,а истината срамно изключение.Това трябва да се промени иначе сме обречени на управляваща посредственост.
Цитиране
-7 #2 marian radichkov 15-09-2015 05:52
moje li samo da pliuem....ne se li vijda kolko e postignala kmeticata s ekipa si....
Цитиране
+15 #1 ИС 14-09-2015 22:30
Статията е аналитична, но и много щадяща. Защото ако нещо Д. Николова е направила /за толкова мандати/, а доста повече и по-важни неща не е успяла да направи, то нещата, които е провалила с некомпетентни и определено грешни управленски решения са най-правдивата и визитка. Мога да изброя достатъчно такива провали и бих го направил ако има интерес, а още по-добре дискусия. Нали избираме Кмет, не купуваме котка в чувал. Зад рутинно излъсканата за пред публиката фасада, нещата изглеждат доста по-неприемливи... Каквито, в същност са.
Цитиране