Петък, 14-ти юни 2024 г. | 05:38:55

Артбележник

Добричлия виртуоз прави музикален пърформанс в Добрич

Светослав ТодоровСветослав ТодоровКоледен клавирен концерт ще изнесе в Добрич младият пианист виртуоз Светослав Тодоров. Проявата е на  18 декември от 18.00 ч. в Огледална зала "Нели Божкова". Концертът е в рамките на цикъла "Дарования 2014" и е организиран от община град Добрич и Ротари клуб – Добрич.
Светослав Тодоров е роден в Добрич в семейство на музиканти. На 6 години започва да се занимава с музика в СОУ "Св. Климент Охридски"  и учи пиано при Детелина Захариева. Заради многобройни успехи е поканен да продължи образованието си в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" – Варна и от 2003 година е в класа по пиано на Мария Гинева. В момента завършва университета в Единбург, специалност "Музика". Младежът е натрупал забележителен бекграунд* – има много международни изяви, получил е доста награди.
В концертната програма на 18 декември са включени:
Л. Ван Бетовен – Соната N21 оп.53
С. Прокофиев – Соната No2 оп. 14
Ф. Шопен – Фантазия във Фа минор оп.49 –
Г. Лигети – Етюд No4
Д. Скарлати – Соната във Фа мажор К525
Р. Шчедрин – Басо Остинато
Дейв Брубек – Рондо ала тюрк и Джазов валс
Идеята на Светослав Тодоров и организаторите е концертът да се превърне в своеобразен музикален пърформанс. Входът е свободен.

*Светослав Тодоров е обявен за едно от децата на Фондация "Димитър Бербатов". Стипендиант е на Министерство на културата,  "Ротари Евксинград", "Лайънс клуб" и "Майчина грижа" за високи творчески постижения. През 2010 г. Светослав завършва с отличен успех своето средно специално образование и е определен за един от най-изявените ученици на училището, като бива отличен с награда "Артерия" 2010 за адекватно приложение на уменията, по време на учебния процес. Преди да се присъедини към престижния Единбургски университет - Великобритания, той учи една година в НМА „Панчо Владигеров” – София при Стела Майсторова и Илия Чернаев. През 2011 г. Светослав започва да учи при известните британски пианисти Питър Евънс и Стивън Осбърн. Получава наградите "Доналд Тоуви" 2012 за изпълнение, което го прави втория първокурсник-носител в историята; награда "Единбург" 2013, "Златният медал" на Единбургския фестивал конкурс 2013. Той е концертирал в редица престижни европейски зали: "Гаво" в Париж, "Рахманинов заль" в Москва и други. В началото на 2014 г. е поканен да изнесе концерт за Британската принцеса Ана в Единбургския дворец "Холирууд". По-късно е избран за "Млад концертиращ артист" (AYCA award) след прослушвания в Кралската музикална академия в Лондон. Изнася концерти с Варненска и Шуменска филхармонии, Единбургски фестивален оркестър, "Медоус" оркестър и Единбургски "Чарити" оркестър.
Светослав е лауреат на конкурсите "Надежди, таланти, майстори" 2007,2009 (3-та и 1-ва награда), "Музиката и Земята" 2009 (1-ва награда), "Албер Русел" 2008, (2-ра награда без присъдена първа), "Млади виртуози" 2009 (1-ва награда), 1. Международен конкурс за славянска музика – Москва 2009 (Гран При) и много други. Участва в майсторските класове на Паскал Немировски, Джоана МакГрегър, Дмитри Алексеев, Дина Паракина, Джоан Хавил, Наталия Трул, Фулвио Турисини, Питър Хил, Жени Захариева, Виктор Чучков, Тамара Паддубная и др.