Петък, 12-ти юли 2024 г. | 23:17:57

Артбележник

Творби на автори от Добрич показват в столицата

"Източен мотив", Елисавета Качулева"Източен мотив", Елисавета КачулеваУнгарският културен институт ще представи изобразително изкуство и литература, създадени в Добрич.  Посланик Андраш Клейн пое ангажимента да даде началото на творческата вечер, насрочена за 15 декември от 18.00 часа. Събитието се реализира в резултат  на дългогодишното партньорство между добруджанския град  и побратимения Залаегерсег.
Картините на автори от Дружеството на добричките художници ще останат в културния център до 7 януари.  Сред тях са живопис и графика, талантливо сътворени от Елисавета Качулева, Дона Стоянова, Пенка Димитрова, Недко Недков, Стилиян Стоянов и Божидар Тонев. Представянето на творческата общност се посвещава на 50-тия й рожден ден, отбелязан през 2014 година.
В премиерата на изданието за животопис "Антимовски хан" почитателите на словото ще разгърнат страници, побрали мъдростта на унгарски и български  автори. Списанието  ще представи творби на Неда Антонова, Здравка Ефтимова, Красимир Бачков, Петранка Божкова. Сред критичните материали се открояват кратките есета на Драгни Драгнев  и текст на проф. Радослав Радев.  В рубриката "Дъга" са отпечатани стихове и есета на ученици от Литературна къща–Добрич с ръководител Генка Петрова. Читателите ще   се запознаят с  хумористично-сатиричния речник на Турхан Расиев. В изданието присъстват текстове от 13 унгарски автори.
По повод предстоящото събитие на 15 декември  Сашо Серафимов от Сдружението на  добричките писателите отбелязва: "Кой в кое време живее, в коя географска ширина, не е важно. Единственото важно е колко карата е талантът и колко човечества ще го четат, защото всяка хубава книга е столица! А провинции и провинциалисти дал Бог по света!"