Новини

Нова експертиза ще нищи вината на Красимир Катев за смъртта на двама души на пътя

Красимир Катев и Милен Велчев | Снимка: АрхивКрасимир Катев и Милен Велчев | Снимка: АрхивВтора автотехническа експертиза ще изяснява фактите около катастрофата през август 2012-та година, когато джипът, управляван от Красимир Катев, причини смъртта на двама младежи от балчишкото село Оброчище. Срещу настоящия управляващ директор на VTB Capital АД и бивш зам.-министър на финансите в правителството на НДСВ Красимир Катев е повдигнато обвинение "за това,  че на 22 август 2012 г., на главен път Е -87, около 310 метра от кръстовището за кариера „Момчил” в посока гр. Балчик – с. Оброчище, докато е управлявал личния си автомобил "Фолксваген Туарег", е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице.

Бележник.бг припомня, че джипът на 43-годишния тогава Катев навлезе в лявото платно и блъсна насрещно движещия се опел. Вследствие на удара загинаха двамата братовчеди – 26-годишният Пламен Райков и 20-годишният Димитър Георгиев от село Оброчище, които пътуваха в немската кола.  При инцидента пострадаха и 7-годишната дъщеря на Катев Лора, и тъща му Величка. Проведеното на 8 май съдебно заседание продължи повече от осем работни часа,  съобщават от пресслужбата на съда в Добрич. Разпитани са четирима свидетели и са изслушани заключенията на вещите лица по назначените от съда различни съдебни експертизи.  Всички експертни заключения обаче са оспорени от защитата на подсъдимия основно в частта, установяваща механизма на пътното произшествие, механизма на удара между двата автомобила и разположението им на пътното платно при инцидента.
"С оглед аргументацията по оспорването на всички експертни заключения, които бяха изслушани в съдебната зала, съдът намери, че е абсолютно задължително и необходимо за изясняване на фактическата страна на спора да бъде назначена повторна автотехническа акспертиза, която да бъде изготвена от вещи лица, различни от тези, които са работили до сега в хода на производството" , пише в прессъобщението.
По делото е назначена петорна комплексна съдебно-техническа експертиза, която да установи и онагледи посредством изготвяне на скици механизма на пътно-транспортното произшествие. Ако престъплението бъде доказано, НК предвижда от три до десет години лишаване от свобода..
Делото бе отложено за 18.06.2014 г. от 10:00 ч.