Новини

Ловец стреля по глигани, убива прасетата на Горския

ГлиганиГлиганиДиви или домашни свине е гръмнал гастролиращ ловец, ще трябва да доизяснява прокуратурата, след като Районният съд в Балчик реши, че наказателното производство за две застреляни прасета е прекратено прибързано. Фактическата обстановка не е категорично изяснена от обвинителите, мотивират се съдиите. Казусът е възникнал, защото местен жител претендира за собственост върху застреляните животни и настоява за по-пълно разследване със събиране на допълнителни доказателства.
На 16 декември миналата година обвиняемият  по делото К.Р.Н. е получил обаждане от приятел, който го известил, че има диви свине до един от държавните пояси в община Балчик. Двамата се качили на нисан патрол и запреследвали две прасета в пшеничната нива. Според свидетелските показания, животните бягали, но не бързо. Автомобилът се приближил и обвиняемият застрелял шопарите с личното си ловно оръжие. След това някой му казал, че двете прасета  са от стопанството на Ради Горския. Синът на Горския проследил дирите на автомобила и уведомил полицията. Той заявил, че отглежда и други такива  животни в домашни условия. Застреляното мъжко прасе тежи  250 кг, женското – 140 кг. Двете са   оценени на 1333,80 лв.
Прокуратурата разчитала на ветеринарно-медицинската и балистичната  експертиза. Според първата прасетата нямат ушни марки, а според втората – оръжието на обвиняемия е технически неизправно, негодно да произведе изстрели. В състоянието, в което  пушката е предоставена за изследване, след последното почистване, по нея не са открити барутни частици от произведен изстрел. Кметството на свой ред уведомило, че не е давало разрешение за пасищно отглеждане на  източнобалканска свиня. По тези причини собствеността  остава недоказана за прокуратурата. Все пак тя се произнася обвиняемият да бъде глобен от ловното стопанство, защото не е разполагал с  разрешение за отстрел на дива свиня.
В жалбата си пред съда предполагаемият стопанин твърди, че може да посочи допълнителни доказателства за притежаването на животните. Според районните магистрати изслушването му е проведено едностранчиво от разследващия полицай. Те връщат делото на прокуратурата като дават конкретни указания. Първото е за повторен разпит на жалбоподателя като той заяви дали желае да му се предявяват материалите по делото. Освен това трябва да каже как, кога и откъде е взел двете прасета, кой е полагал грижи за тях. Ще бъде потърсена информация от ловното стопанство доколко  животните са диви.  Ще се изисква обвиняемият ловец отново да посочи мотиви за стрелбата по спорните четириноги. Ще се събират доказателства дали действията му са само административно нарушение по Закона за лова и опазването на дивеча или престъпление от Наказателния кодекс.