Новини

23-годишен ливанец взривил летището в Сарафово

Мохамад Хасан Ел ХюсеиниМохамад Хасан Ел ХюсеиниСамоличността на атентатора на летището в Сарафово от 18 юли 2012 г. е установена по категоричен начин, съобщиха от ДАНС. След извършената ДНК-експертиза и множество други процесуално-следствени действия е доказано, че извършителят е Мохамад Хасан Ел Хюсеини (Mohamad Hassan El Husseini, Mohamed Hassan El Husseim). Той е роден в Ливан на 27.05.1989 г. Притежава ливанско и френско гражданство и е бил член на групата, участвала в извършването на нападението, включваща и установените по-рано Мелиад Фарах и Хасан Ал-Хадж Хасан.
23-годишният ливанец Мохамад Хасан Ел Хюсеини е използвал фалшива шофьорска книжка на името на Жак Фелипе Мартен (Jacque Felipe Martin).
Известно е, че близките и роднините на Хюсеини са публикували в социалните мрежи възхвали на смъртта му в ролята му на „мъченик”.
По време на атентата преди две години загинаха един български гражданин и петима израелски граждани.
Разследването, водено от Окръжна прокуратура – Бургас, продължава. До момента са извършени множество процесуално-следствени действия - разпити на голям брой свидетели, назначени и изготвени експертизи (дактилоскопни, технически - за изследване на документи, биологични, пожаро-технически, химически, авто-техническа и оценъчни, съдебно-медицински, компютърни и антропологическа), назначени са разпознавания на лица и са проведени следствени експерименти.
В резултат на съвместната работа на Прокуратурата на Република България с Държавна агенция "Национална сигурност" и партньорски служби и след обмен на информация са изготвени голям брой молби за правна помощ до различни държави.