Новини

Ту затопляне, ту мраз през февруари – от -8° до плюс 17°

Времето през февруари ще бъде по-топло от обичайното. Малък Сечко  ще бъде топъл - с 1-2° над нормалното, а след 16-и февруари живакът трайно ще тръгне нагоре и ще надхвърли пролетните 17°, съобщава сайтът evropea.com.
Какво време да очакваме през втората половина на февруари 2015?
През втората половина на месеца налягането над Южна Европа ще бъде по-високо и Балканите ще попаднат под влиянието на антициклон, който ще ни пази от северните циклони. Именно този факт ще повиши температурите през февруари.
Очакваме  динамично редуване на топло и студено време през няколко дни.  Максималните температури ще се бъдат между 5 и 10 градуса. Ще има  мъгли през втората половина, но  облачността ще се увеличи, очакваме да няма валежна обстановка.
Кои дни през февруари 2015 ще бъдат най-студени?
Между 9 и 15 февруари  ще бъде най-студено през месец февруари. Тогава термометрите ще показват до -8°, и през деня температурите няма да прехвърлят 0 градуса. Сняг  ще вали  на 9 и 14 февруари.
Каква ще е причината за тази динамичност във времето през февруари 2015?
Честата промяна във времето ще се определя от  средиземноморски циклони,минаващи през Балканския полуостров,  те дават отражение на времето в България.  От тук идва и динамиката, предизвикваща ту затопляне или мраз през февруари.
След 16-и ще наблюдаваме топло и слънчево време. Сега е време за зимен туризъм, но скиорите да не забравят повишената опасност от лавини в този период.
А ето и прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН.
Количеството на валежите през месец февруари 2015 да бъде около и над нормата. През първите десет дена времето през месец февруари 2015 в страната ще преобладава разкъсаната облачност, като често може да се наблюдава и значителна. Преваляванията ще бъдат предимно от дъжд, като в по-високите места на страната дъжда ще е примесен със сняг. Около 4-5 дни се очаква засилено образуване на мъгли.
През второто десетдневие времето през месец хевруари 2015 се очаква застудяване, което ще напомни на хората, че Малък Сечко може и да бъде много коварен. Температурите около 16-ти февруари 2015 ще паднат рязко, като разликата между 2 дена ще е повече от 9 градуса. Застудяването обаче ще бъде краткотрайно (до 3 дена), след което се очаква времето да се стабилизира с нормалните за месец февруари 2015 температурни стойности.