Неделя, 16-ти юни 2024 г. | 02:23:33

Новини

В Силистра ремонтират два паметника, свързани с Втората световна

По повод 70-годишнината от края на Втората световна война в Силистренска област ще бъдат ремонтирани два паметника, съобщават от областната управа там. Средствата са от държавния бюджет по национален план за отбелязване на 70 години от края на Втората световна война, който вече е приет от Министерския съвет.  В плана са предвидени различни събития – ремонти на паметници на български войни у нас и в чужбина,  издаване на сборници, провеждане на походи с посещения на мемориали в съседни страни и на ученически конкурс с международно участие,  организиране на кръгли маси по различни теми, създаване на дигитализирани проекти за войните и специален сайт за участието на България във Втората световна война...
Предвидена е грижа за паметници в пет области. В Силистра ще бъдат ремонтирани два паметника – пирамидата в чест на загиналите в Отечествената война жители на с. Васил Левски, община Алфатар и паметникът на загиналите във Втората световна война от с. Варненци, община Тутракан. Общата сума е 2020 лева. Изпълнението на ремонтите ще бъде възложено на Областна администрация Силистра, а организатори са съответните общински администрации.
В националния план правят впечатление още няколко инициативи – издаване на юбилеен календар и на книга, посветена на най-известните български писатели, участници във войната, подреждане на национална изложба с движими културни ценности, изработване на документални филми – по един за всяка от двете фази на войната.
Програмата завършва с тържествено събрание концерт, посветено на Деня на победата през м. май 2015 г.
Последни новини