Неделя, 16-ти юни 2024 г. | 03:16:36

Новини

В Добричко и Русенско потребявали по-малко ток по Коледа

Близо 10% по-малко ток са консумирали клиентите на ЕНЕРГО-ПРО през периода 24-28 декември в сравнение със същите дни на 2013 година, съобщават от електроразпределителната фирма. Те анализирали данните за   електроенергия, доставяна на 1.1 милиона потребители в областите Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Добрич, Разград, Търговище и Шумен. За петте почивни дни около Коледните празници общото количество консумирана електрическа енергия е било около 82 хил. мегаватчаса. За същите дни на 2013 година са били потребени около 90 хил. мегаватчаса.
Най-сериозно е намалението на потреблението в областите Добрич и Русе. В област Разград пък е отчетено леко повишаване на консумацията на електрическа енергия през празничните дни в сравнение със същия период на миналата година. Вероятната причина за по-ниското потребление на електроенергия през тазгодишните Коледни празници е топлото за сезона време, допускат специалистите.
В навечерието Новогодишните празници 70 аварийни екипа на ЕНЕРГО-ПРО продължават да бъдат в пълна готовност да отстраняват възникнали повреди по електрическите съоръжения в областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Русе и Разград. При усложняване на зимната обстановка в отделни региони, компанията има подготвени планове за пренасочване на допълнителни екипи и техника от един район към друг, уверяват от фирмата. В готовност са 926 специални, високопроходими и екипни автомобили.
Към 15:30 часа на 29 декември обстановката в Североизточна България е стабилна. Електроразпределителната мрежа функционира нормално. В резултат на обилните снеговалежи и силните ветрове през последното денонощие имало прекъсвания на електрозахранването в различни населени места в Североизточна България. Екипите на компанията отстранили множество повреди по съоръженията и в момента поетапно възстановяват електрозахранването във всички населени места.
Последни новини