Сряда, 29-ти май 2024 г. | 15:43:31

Новини

Пияни младежи нападат охранители на пътното, пазач получава диабет

Две съдебни инстанции признаха вината на петима младежи, нападнали охранители от Пътно строителство АД Добрич, за да си заредят реното с дизелово гориво и да отидат на плаж.  
Историята по делото започва на 13 август м.г. в тервелското село Градница. Тогава петима приятели се черпят с бира в местния магазин,  докато работното му време приключи. След това с автомобила на Г.Н.С. компанията се придвижва към село Кладенци, за да  си купи ракия. На връщане към Градница момчетата забелязват спрени пътно-строителни машини и фургон. Те изпиват алкохола и решават, че им се ходи на  плаж, но вече нямат пари за зареждане на автомобила. Снабдяват се с туба от дома на шофьора, вземат две парчета от маркучите за поливане  в двора. Набелязаната  им цел е по посока Нова Камена, където в пътната отбивка двама служители охраняват фадромата, фрезата и помощния фургон на Пътно строителство АД Добрич. На 500 м преди мястото, подсъдимите оставят реното и тръгват пеш. При първия  си опит да източат гориво, извършителите са осветени с прожектор от охраната. Нападателите в нетрезво състояние започват да  блъскат по фургона, в който са охранителите. Двама от младежите влизат при пазачите, заплашват ги, че са дошли за нафта и ще си вземат сами "каквото трябва". През това време останалите трима не успяват да източат от горивото и също нахлуват във фургона, започват да трошат оборудването, вземат различни гаечни и тръбни ключове, клещи, стекове с минерална вода. След като блокират охраната,  петимата пробиват  резервоара на фадромата, наливат протеклото гориво в тубата и в  няколко бутилки от вода. Имат време да демонтират акумулатора на  една машина. С пълен резервоар и багажник, подсъдимите потеглят към Варна  и прекарват следващия ден на плажа.
 Пред Районния съд в Тервел  единият от пазачите свидетелства, че не е имал възможност да се противопостави на вадналите: "Не ни пускаха въобще да мърдаме, това не е шега работа, как да го опазим това нещо". Другият споделя, че  от уплахата е получил  диабет.
Петимата извършители са признати за виновни  в отнемането на 29,5 л дизелово гориво,  акумулатор, минерална вода и инструменти на стойност 284 лева. За криминално проявения П.Р.Р. са определени три години затвор при първоначален строг режим. Той ще изтърпи зад решетките и стара присъда от три месеца за друго престъпление. Условни наказания получават М.Е.М. от Дулово, Ю.С.И. от Нови пазар  и Г.Н.С. от Генерал Тошево. За непълнолетния С.И.С. се води отделно производство, а използваната от извършителите кола е конфискувана. По жалба на собственика й, както и на неговия съучастник с най-тежкото наказание, Окръжният съд в Добрич разгледа отново фактите около грабежа. Той потвърди изцяло и окончателно  наказанията, определени в районното съдилище на Тервел.
Последни новини