Неделя, 16-ти юни 2024 г. | 01:28:32

Новини

Доброволците и дарителите са Човек на годината

След наводнението в МизияСлед наводнението в МизияГолямата награда "Човек на годината" бе присъдена на доброволците и дарителите, които се отзоваха по време на тазгодишните наводнения. Призът е на Българският хелзинкски комитет (БХК), който раздаде за седми път наградите си за принос към човешките права. Доброволците и дарителите спечелиха сред 35 номинации, заради изключителната им съпричастност и действеност по време на бедствията във Варна, Добрич, Килифарево, Бяла Слатина, Враниловци и Мизия.  
Комисията прие, че реакцията на доброволците и дарителите, част от които създаха фейсбук група, а други ходеха на терен, е "силен пример за категоричен граждански ангажимент, обединение и  застъпване за хора, пострадали от бедствията."
"Ние имаме смут да излезем и да приемем тази награда. Имаме отговорност да се доказваме с лицата и биографиите си, за да знаете, че не сме абстракция. И за да знаят другите хора, че могат да проявят правото си на съпричастност", заяви от сцената една от доброволките, цитирана от Дневник.
В журито, излъчило наградените, влизат председателят на БХК Красимир Кънев, адвокат Александър Кашъмов, Магдалена Малеева, Марин Бодаков, Мария Черешева, Иван Бедров, Татяна Ваксберг, Яна Бюрер Тавание.
Втората награда бе присъдена на сдружение "Самаряни" по повод работата им за приобщаване към обществото на хора в неравностойно положение в община Стара Загора.
Третата награда отиде при фондация "Инициатива за здраве", която от години работи с наркозависими.
Тази година кандидатите за отличия са бяха изключително много и се надявам да няма обидени, обясни председателят на БХК Красимир Кънев. По думите му номинацията сама по себе си е награда. Иначе общо 35 са били кандидатурите, които са отговаряли на критериите на БХК за присъждане на приза "Човек на годината".
Наградите се присъждат днес, защото на 10 декември отбелязваме Деня за защита правата на човека.
Последни новини