Петък, 14-ти юни 2024 г. | 04:48:10

Новини

Бизнесът с нещастните новини взе две нови жертви

Две възрастни жени от Балчик и Каварна станаха жертви на бизнеса с нещастните новини по телефона. Те са измамени по известния сценарий, в който мним доктор съобщава по телефона, че роднина е болен и има нужда от финансови средства. Стресирани от лошите вести, жертвите дават веднага пари на непознати.
На 9 декември неизвестен мъж звъннал на 63-годишна жена от Балчик и й казал, че синът й е пострадал, настанен е в болница във Варна и трябват 12 хиляди лева. Изплашената жена предала на непознат, чакащ пред дома й,  2 650 лева. По-късно разбрала, че е имамена и подала жалба.
На 10 декември в 10:00 часа непознат звъни на 79-годишна жена от Каварна. Мъжки глас съобщава в слушалката, че е лекар, дъщерята  има вирусно заболяване и са нужни пари за медикаменти. Старицата се шашка, грабва наличните вкъщи 6 900 лева и ги предава на непознат, чакащ пред дома й.
И по двата случая са образувани досъдебни производства.
Припомняме – бизнесът с нещастните новини по телефона непрекъснато се разраства. Само за първата част от годината са регистрирани 64 телефонни измами в Добричка област. Криминалистите обаче са залавяли до този момент основно мулета, а не самите поръчители. Мулетата в случая са така наречените преносители на пари. Това са безработни граждани, които са набирани  основно с обяви за работа в интернет. Те нямат представа, че участват в престъпна схема, според криминалистите. Наемали ги за разносвачи на колети и всякакъв вид пратки. За „услугата“ получавали възнаграждение от стотина лева. В редки случаи тарифата скачала до 400 лева..
В отработения от години престъпен сценарий, първо се обаждал човек, който съобщавал на възрастния гражданин, че нещо лошо се е случило с негов роднина. Телефонните номера на жертвите са набирани произволно, но опитен глас от слушалката манипулирал възрастния, докато той не "познае" някой от близките си. После бандитът от другата страна на телефона оставял слушалката нарочно отворена. В рамките на половин час стресираният възрастен намирал голяма сума пари и я предавал на мулето, което чака отвън.  

Двама са най-малко участниците в схемата на телефонните измами – поръчител и извършител, обясни през септември директорът на полицията в Добрич Цветомил Цанев. Бройката на престъпниците по веригата обаче можела да набъбне повече. По-голямата част от измамниците били от от други части на страната. Но, епидемията – бизнес с нещастни новини вече заразила и местни хора. Това са 3-4 случая, които са разкрити. За съжаление, основните участници в престъпленията не са от Добричка област и не са заловени.
Последни новини