Петък, 12-ти юли 2024 г. | 23:23:18

Пресечки

Как община Добрич плаща на медиите и за какви външни услуги са дадени 257 хил. лева

Община Добрич продължава да плаща на медиите да я отразяват, като сключва с тях договори за информационно обслужване. Това стана ясно от отговора на кметството до Бележник, получен след запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Ето какво ни изпратиха от кметството!
– "Добруджанска трибуна" – 12 хиляди лева (Цените са с ДДС)
– "Нова добруджанска трибуна" – 12 хиляди лева
– "Радио Добруджа" – 9 хиляди лева
– "Дарик радио" – 5 400 лева
– "Добрич онлайн" – 6 000 лева
– "Телевизия "Добруджа" – 3 500 лева
(По-долу прилагаме и факсимиле!)
Налага се обаче да обясним, че ние поискахме справка за договорите с национални и местни медии, сключени за 2018-та и 2019-та. Получихме информация само за първата година, защото за настоящата още не били сключени. След елементарна аритметика пък се оказа, че общината ни е пратила сведения за по-малко от 48 хиляди лева. А в края на миналата година председателят на ОбС Иво Пенчев заяви пред радио Добруджа, че договорите за информационно обслужване за 2018-та са за 72 хиляди. От тях 36 хиляди лева били давани от издръжката на ОбС, а останалите – от бюджета на общинската администрация.
За да проверим къде е истината, се наложи да съберем още данни. Оказа се, че още от 2015-та година, т.е. още от управлението на Детелина Николова, са залагани все едни и същи суми за медии – по 72 хиляди лева на година. Тези суми обаче са включени в една обща графа, която се нарича "Външни услуги". А в това перо не влиза само медийното обслужване, а и средствата за други услуги от рода на изработка на визитки, цветя, тиймбилдинг, такси за участие в Общо събрание, издаване на книги и подобни. Счетоводно сумите за ОбС и за общинска администрация са отделени.
Според документите, с които Бележник разполага, разходите на Общинския съвет през миналата година за външни услуги са общо 54 764 лева, срещу 257 108 лева, изразходвани от общинската администрация.
От извлечение за разходвани средства през 2018-та разбираме, че на 16 март 2018-та общината е платила на агенция "Фокус"  2 250 лева за публикация. А в справката, изпратена ни по ЗДОИ, не пише да е сключван договор с "Фокус". Пак от същото извлечение научаваме, че на 26 ноември 2018-та са платени 3 456 лева за тиймбилдинг.
В документа могат да се видят и текущите плащания за медийно обслужване, както и пари, дадени за издаване на книги. Не всички видове плащания са описани. Така на 20 април са платени 400 лева за "услуга". Каква е услугата, не е ясно.
Как точно се е стигнало до огромната сума от 257 хиляди лева, можем само да гадаем.
Едва ли парите са отишли за книги, защото за тях средствата са известни – 10 хиляди лева на година. А от справка за предвидените разходи за 2018-та и 2019-та година научаваме, че канцеларските материали са в друго перо и са едва 50 хил. лева. Освен това общината не плаща нито за книги за библиотеки, нито пък смята за необходимо да заделя средства за научно-изследователска дейност.
Медиите и властта
Оказа се, че връзките между община и медии са довели и до други, особени взаимоотношения, които също имат финансово изражение. От ноември миналата година съпругата на програмния директор на една медия в Добрич е назначена за секретарка на кмета. Дамата даже е отбелязала паметната дата на стената си. Същата медия води и школа по журналистика в общинския Младежки център, за което се получава хонорар. Хонорари получава и коментаторката на въпросната медия, защото пише словата на кмета и прави сценариите за тържествата.
Има ли конфликт на интереси  в този случай, преценете сами!