Новини

Превозвач мами с тонажа, хващат го след гонка и го съдят

Условна присъда получи собственик на камион, напомпал чрез пневматична система ремаркето си, за да натовари с около 1600 кг слънчоглед повече от документираното. Той е задържан на 1 април миналата година  след полицейско преследване, предприето по сигнал на агробизнесмен от Генерал Тошево.
Мъжът с инициали М.И.Д. бил извикан да извози определено количество от маслодайната култура, договорено между агробизнесмена и негова клиентка. Стопанинът  известил по телефона купувачката, че пред неговия склад ще я чакат два камиона, идентични по размери и габарити. Процедурата предвиждала измерване теглото на ремаркетата преди и след товаренето.  Страните по сделката се убедили, че празното първо ремарке тежи 7 160 кг, а това  на М.Д. се оказало 8 040 кг. Данните  от кантара били записани в пътна-прехвърлителна разписка. Земеделският производител забелязал допълнително монтирани ламарини и маркучи, свързани с каросерията. Тъй като бил чувал, че масата на такова МПС може да се манипулира, той поискал ремаркето да бъде разкачено от автомобила и тогава да го претеглят отново. Водачът не се съгласил и потеглил в неизвестна посока. Действията му засилили съмненията на предприемача, че се опитват да го измамят. Затова се обадил на полицията и със  собствения  си  лек  автомобил последвал камиона. След  железопътния  прелез  по  ул."Опълченска" автопатрулът  се включил в преследването. Служителите на реда върнали камиона обратно в базата. Огледът констатирал допълнително монтиране на въздушни възглавници, маркучи за въздух, метални елементи  и  спирателни  кранове, свързани помежду си и с пневматичната система на автомобила. Добавените  агрегати представлявали части от пневматична лостова система за изкуствено  повишаване на собственото тегло на ремаркето. Нововъведението се управлявало от  кабината на водача. Без да бъде задействана тази система, собственото тегло на ремаркето било 6 420 кг, а при нейното използване в  максимална  степен, теглото  ставало  8 220 кг.
Автотехническата експертиза, поискана от районното съдилище в Генерал Тошево, потвърждава конструктивните промени. Доработката  се  състои  от два крана за въздух, маркучи за високо налягане и  маркуч за ниско налягане. Така шофьорът контролирано променя натоварването на предния мост на ремаркето и собствената му маса \тара\  при  теглене  на  кантар.  В конкретния случай  ремаркето се оказало 8 040 кг, с разлика 1 620 кг от действителното му тегло. Документацията за покупко-продажбата на слънчогледа би отразила с 1 620 кг по–малко от реалния товар. Стойността  на  1 620 кг  слънчоглед  възлиза  на  1 328.40 лева.
Собственикът на камиона бе признат за виновен в това, че се опитал да  си набави имотна облага като заблуди купувачката и ощети продавача с 1 328.40 лв.  Окръжният съд в Добрич потвърждава три месеца условно с три години изпитателен срок, постановени от първата инстанция. Решението му е окончателно и не подлежи на обжалване.