Новини

Първанов: Консултативният съвет трябва да решава за бежанците

Президентът Георги Първанов и кандидатът за кмет на Добрич Милко ПенчевПрезидентът Георги Първанов и кандидатът за кмет на Добрич Милко ПенчевБългария трябва да вземе решение за бежанската вълна в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност, обяви президентът Георги Първанов в Добрич. Лидерът на АБВ беше в града, за да обяви кандидатите за кметове на партията в Добричка област и лично да регистрира в ОИК кандидатурата на Милко Пенчев, кандидат на АБВ за Добрич.   
За да бъде решен проблемът с бежанците, трябва да видим кои са корените. В основната си част бежанска вълна е от хора, които търсят сигурност за себе си, за семействата си. Не изключвам тази вълна да е стимулирана от определени сили. Сили, които не искат стабилна и просперираща Европа. Затова е много важно да има солидарни общоевропейски решения и всяка страна да може да поеме бежанци съобразно собствените си възможности, смята Първанов. Според него България трябва да направи преглед на своите възможности и това трябва да стане в един Консултативен съвет за сигурност, който трябва да заседава и в парламента. "Ако трябва и президентът да заседава в парламента и да вземе съответните решения", отсече лидерът на АБВ.
"Аз в момента не мога да кажа дали премиерът е точен в своята оценка, че ние можем да поемем още 1000 бежанци. Може би е така, но ние трябва да кажем ясно и отчетливо, че не можем да поемаме повече бежанци. Вълната е много по-мощна, а ние не сме готови. Ако няма как да ги настаним и подсигурим, това първо няма да е честно и спрямо самите бежанци и второ – може да се превърне в една бомба със закъснител за нашата национална сигурност. Тук не бива да има никакви партийни спекулации. Когато аз и Иван Костов бяхме на дъното на нашите отношения, седнахме на една маса и говорихме.
Смятам, че сега трябва да се чуят хората, които имат най-добра експертиза и информация и после да се вземе решение в рамките на Консултативния съвет за сигурност.", е позицията на Първанов.