Новини

Окръжният прокурор: В Добрич няма вещи лица за наводнението

Предстои да бъде назначена комплексна геодезическа и хидротехническа експертиза по делото за наводнението в Добрич, съобщи пред Дарик Добрич окръжният прокурор Пламен Николов. За изготвянето на експертизата обаче ще се чакат вещи лица от София, тъй като в  Добричка област няма хора с нужната квалификация. Проблемът с малкото подготвени специалисти по темата същестувал в цялата страна, пояснява Николов. Сега наличните веши лица били натоварени да готвят експертизи за всички наводнения, станали в държавата.
Наблюдаващият разследването в Добрич прокурор Радослав Бухчев ще се произнесе по преписката, след като станат ясни заключенията на експертите, казва още Пламен Николов. В хода на разследването досега са разпитани няколко десетки свидетели Сред тях хора, живеещи в района на река Добричка и длъжностни лица от почистващата фирма. Събрана е обемна документация, свързана с обстоятелствата и фактите  по делото и извършените процесуално-следствени действия. Изискана е информация от Областна управа, общини Добрич и Добричка, Хидрометеорологичната станция, Басейнова дирекция - Плевен и други учреждения, посочва окръжният прокурор. Той добавя, че предстоят още разпити на длъжностни лица от общините Добрич и Добричка, но на този етап не е решено дали сред тях ще бъдат кметовете на двете общини.
Бележник.бг припомня, че досъдебното производство бе образувано срещу неизвестен извършител по чл. 123, ал.1 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност. Това означава, че трябва да бъдат открити длъжностните лица, които поради немарливо изпълнение на служебните си задължения са станали причина за смъртта на  62-годишния Сюлейман Ифраим и са създали условия за причиняване на множество имуществени щети.
В интервю пред Бележник.бг през август кметът на Добрич Детелина Николова заяви, че няма удавени хора в нощта на потопа. Според нея жертвата е болен човек, който е бил сам и е починал, защото не са му помогнали съседите.