Новини

Губернаторът зове: Помогнете с подслон на евакуираните хора!

Областният управител д-р Маргарита НовоселскаОбластният управител д-р Маргарита НовоселскаВсичките 430 жители на селата Долина и Одринци трябва да бъдат евакуирани, заради опасността от приливна вълна, става ясно от решението на заседанието на Междуведомствената комисия, проведено днес следобед в Добрич. Заплахата за добричките села идва, заради преливане през преливника на варненските язовири – яз. Левски и яз. Николаевка. Това създава реална опасност за преливане на язовир Одринци, съобщават от пресслужбата на областната управа на Добрич. По-рано през деня областният управител д-р Новоселска обясни пред Бележник, че рискът от вълната е възможен в тъмните часове на денонощието.
Припомняме, че евакуацията на жителите на село Долина започна днес следобед. Част от жителите на Одринци, ще бъдат евакуирани още тази вечер. Утре сутринта предстои пълна евакуация на селото. Те ще бъдат настанени в училището на село Дончево. От БЧК ще предоставят легла, дюшеци и завивки.
Жителите на Добрич да помогнат на близки и познати от двете застрашени от наводнение села, призова чрез медиите губернаторът Новоселска. Създадена е организация, съвместно с местните власти, за опазване на имуществото на гражданите. Това означава, че домовете ще бъдат охранявани от полиция.
Част от хората в Одринци вече напуснаха селото, разказа пред Бележник Георги Градинаров, който има вила в Одринци. Става дума за тези, които имат жилища на други места. Имало обаче хора, които не искат да си напуснат домовете – едни няма къде да отидат, други просто не могат да се простят с къщите си.