Новини

Глобиха с 1000 лв румънски шофьор, използвал фалшив документ

Районният съд в Генерал Тошево глоби  с 1000 лева румънски водач на лек автомобил, представил фалшиво удостоверение за техническа изправност.  Той e закупил документа от непознато лице в родния си град Негру Вода и е имал неблагоразумието да го покаже при полицейска проверка, извършена преди две години.  
Управляваният от румънеца "Фиат Браво" е бил  спрян от граничните полицаи в Генерал Тошево  през септември 2012 г. Те са поискали не само документите за самоличност на водача, но и данни за колата му с регистрационен № ТХ 6064ХС. Мъжът с инициали А.Й.Й. показал личната си карта и свидетелството за регистрация на автомобила. Проверяващите упорито настоявали да видят  и документ за изправността на возилото,  но  ползвателят му обяснил, че не е минавал технически преглед в България.  Граничните полицаи се свързали с дежурния  в районното управление, който изпратил автоконтрольор за констатиране на нарушението. При пристигането на пътния полицай,  румънецът  все пак извадил от колата си удостоверение за изправност № 835199, издадено от пункт за технически прегледи №  712 в Генерал Тошево. Служителите на МВР  се усъмнили  в достоверността  на документа.  Подозренията им били потвърдени от експертизата  в досъдебното производство, която  установила, че бланките са изработени на цветен принтер. Печатите са тампонни, но не отговарят на оригиналните за такова удостоверение. Холограмите са допълнително поставени и  също не съответстват на сравнителните образци.
 Районният съд отбелязва, че за самото съставяне  на  нередовния документ не може да бъде търсена наказателна отговорност от румънеца. За използването на неистинско свидетелство  законът предвижда до три години лишаване от свобода. Чистото съдебно минало, добрите характеристични данни на водача и фактът, че не е причинил имуществена вреда, позволяват да  му бъде наложена само административната санкция.  Решението подлежи на обжалване или протест  пред Окръжния съд в Добрич в 15-дневен срок.