Новини

Генът на българите най-близък до румънци, гърци и унгарци

проф. Иво Кременскипроф. Иво КременскиГенетичните изследвания показват, че сегашното население на България е част от т.нар Дунавско семейство и българите сме най-близо до румънци, гърци и унгарци. Преди 6000 години нашите предци са били по техните земи, а преди 2000 са стигнали до Англия. Експертното становище е на началника  на Националната генетична лаборатория проф. Иво Кременски, съобщено пред БТВ.
Той обясни, че разположението на България е такова, че преди хиляди години не е било възможно да бъде заобиколена при мащабните преселения.
Според професор Кременски, най-добрата методология на изследване е по Y-хромозомите, защото те се променят много по-бързо във времето и позволяват датиране. По думите му, изследванията "по майчина линия", които ни свързват с италианците, са значително по-неточни и, например, ако някой от предците на Барак Обама е бил бял, подобно проучване би сгрешило собствената му расова принадлежност.
Генетикът обаче подчерта, че когато говорим за произхода на българите, това трябва да е контекста на археологическите, историческите, лингвистичните, културните и, чак след това, на генетичните факти.
"Основният въпрос е в ползата на генетичните изследвания не да доказват кои сме и откъде сме дошли, а диагностиката, профилактиката и ефект лечение на всички болести. Имаме над 7000 генетични болести, които се предават с висок риск, имаме 50 000 в България, които се нуждаят от помощ", подчерта Кременски.
По думите му всички научни центрове, свързани с генетичните изследвания у нас трябва да отговварят на нуждите на болни и бременни, а не да се пращат проби в чужбина.
Професорът коментира, че дълголетието зависи от гена, но и от начина на живот. Затова и преди 50 години България е била на челните места по брой столетници - техните деца днес не живеят в планината, а в града.