Новини

Арендатор, обвинен че крал агне, осъди прокуратурата

Прокуратурата трябва да плати 8500 лв. обезщетение на земеделски производител, незаконно обвинен в кражбата на агне. Това е решението на Окръжния съд в Добрич, който завиши постановените от районните магистрати 7 000 лв. с още 1 500 лв., за да бъдат обезвъзмездени тревогите и уронването на доброто име на обвиняемия от село Лясково.
Преди 4 години срещу мъжа с инициали Г.Г.Г.  е било образувано дознание за това, че с лекия си автомобил е задигнал агнето на стойност 122,50 лв. Предполагаемият извършител  e бил задържан за 24 часа от Второ РУ "Полиция" на 16.06.2010г.  Органите на реда започнали да разпитват свидетели,   жителите на малкото населено място  разбрали кой е заподозреният и се дистанцирали от него. Роднини, колеги, собственици на земи, с които той имал сключени договори, също показали негативно отношение. Земеделецът бил принуден да се явява пред дознатели, прокурори, съдилища, което нарушило служебния му график  и му докарало високо кръвно. Наказателното производство било образувано на 08.07.2010г. срещу неизвестен извършител. Обвинението срещу мъжа е повдигнато месец по-късно. Тогава от прокуратурата сметнали, че са събрани достатъчно доказателства за виновност. Трима свидетели, от които двама, разпитани пред съдия, заявили, че са видели с очите си мъжа да извършва разследваното по делото престъпление. На първа и втора инстанция  обаче той  получил оправдателна присъда, защото обвинението не е било доказано по несъмнен начин.  Земеделецът решил да изчисти името си  и да поиска обезщетение от 20 хиляди лева за несправедливо  подвеждане под отговорност.  Тъй като лицето е оправдано по повдигнатото му обвинение, причинените му морални вреди подлежат на обезщетяване по Закона за отговорността на държавата
В заведеното от арендатора дело срещу прокуратурата близките му свидетелстват как след еднодневния престой в ареста той е станал притеснен и затворен в себе си.  В показанията се посочва, че хората от селото му задавали въпроси за какво го съдят, започнали да го гледат с друго око, за тях той бил престъпник. Клиенти, чиято земя стопанинът обработвал, коментирали, че след като е "такъв"  сигурно няма да им даде рента и ще  ги излъже. Докато се водел процеса за агнето, се наложило приятел да му помага с изораването на нивите, защото обвиняемият изпаднал в депресия, постоянно повтарял, че трябва да докаже  невинността си. Съдебно-психиатрична експертиза установява, че  лицето, което никога не е било криминално проявено, е изпаднало в стресова ситуация по време на наказателното преследване. Магистратите признават обезщетението от 8500 лв. като съответстващо на причинените неудобства и здравословни проблеми, и отхвърлят горницата до исканите 20 000 лв. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.