Неделя, 16-ти юни 2024 г. | 02:52:24

Лайф

Цветът на 2015-та се нарича марсала

Цветът на 2015-та година се нарича марсала, съобщи Институтът по цветовете "Pantone". Модната червеникаво-кафява багра е вдъхновена от италианското ликьорено вино "Марсала", което се произвежда в околностите на градовете Марсала и Трапани на остров Сицилия. Питието е с много ниско съдържание на алкохол и е много популярно в кулинарията.  Вината "Марсала" присъстват в рецепти за тирамису, кейкове, всякакви видове торти и коктейли.
Цветът марсала е унисекс цвят, който е "сърдечен, но стилен, универсално привлекателен и лесно може да навлезе в модата, красотата, индустриалния дизайн, мебелите и интериора", обяснява изпълнителният директор на института по цветовете Леатрис Ейземан, цитиран от испанския в. "Ел Паис".
Марсала предлага безкрайни възможности за комбинации с други тонове и присъства в пролетно-летните колекции за 2015 г. на големите марки като Даниел Силвърстейн, Ерве Леже и Денис Басо.
Освен в облеклото, шарката ще краси и много аксесоари като чанти, обувки и шапки. Десенът на 2015 г. ще е много популярен и в света на продуктите за разкрасяване, където ще се използва главно при сенките за очи и лаковете.
Това е много топъл цвят и създава изискана визия на всичко, което е обагрено в него. Когато повърхността е релефна, се създава усещането за дълбочина, затова марсала е много подходящ за подови настилки, килими, стенни мазилки. Мебелите, боядисани в тази тоналност, правят дома още по-уютен.
Вече 15 години решението на "Pantone" оказва влияние върху развитието на продуктите и решенията за покупки в множество индустрии.