Артбележник

Пиеса пародия на съветската система ще играят в Каварна

Теди Москов влязъл в ролята на кмет, докато гостувал в КаварнаТеди Москов влязъл в ролята на кмет, докато гостувал в КаварнаПиесата на Михаил Булгаков "Пурпурният остров" ще има българска премиера в Каварна. Затова се договорили режисьорът Теди Москов и кметът на Каварна Цонко Цонев, съобщава сайтът на градоначалника  – www.kmetal.eu. Съвсем по Булгаковски  на интернет страницата е описана новината, че театралът Москов гостувал в морската община и дори провел курс по актьорско майсторство с един ученик – кметът Цонев.
Няма информация кога точно ще бъде премиерата на пиесата, която е откровена пародия на съветската система, но се предполага, че това ще стане  по време на туристическия сезон.
Да постави "Пурпурният остров" е отдавнашна мечта на режисьора Теди Москов и той работи над произведението от 2011 г. Иначе Булгаков завършва пиесата през 1928 година, но тя дълго е задържана от съветския Главен репертоарен Комитет, защото в нея се пародират съществуващата театрална система, цензурата, която налага десетки поправки и все нови и нови финали, които трябва да са угодни на властта и интригите сред творческото съсловие.
"Пурпурният остров" е играна едва 60 пъти в театъра на А. Таиров и свалена от сцена. До смъртта на Булгаков текстът не е публикуван в СССР. За първи път излиза от печат през 1968 г. и то в Ню Йорк. В СССР я издават чак по време на перестройката  – през 1987 г.
Според сайта на Цонко Цонев пиесата е преведена на български от Мая Праматарова специално за Теди Москов.