Петък, 14-ти юни 2024 г. | 04:50:44

Артбележник

Изящна барокова музика ще се лее тази вечер в органовата зала на Добрич

С Бах, Хендел и Форе ще завърши поредицата от Великденски класически концерти в Добрич. Заключителната проява е тази вечер, 13 април, от 19 часа в Концертна зала "Добрич". Великолепните хорали и арии, посветени на най-светлия християнски празник, ще бъдат изпълнени от триото Мария Славова – орган, Светлана Анчева – обой и Георгиос Филаделфевс – тенор.

Мария Славова е родена в град Добрич. Първите си уроци по пиано започва в ранна детска възраст при Надежда Анкова. Завършила е СМУ "Добри Христов" в гр. Варна и АМТИИ в гр. Пловдив със специалност пиано. Изучава орган под ръководството на проф. Нева Кръстева. Паралелно с преподавателската си дейност развива активна концертна практика като пианист и органист. Участва в многобройни концерти като солист, камерен изпълнител и акомпанятор у нас и в чужбина. Сътрудничи с различни хорови и инструментални състави.
Светлана Анчева е родена в Русе, където  завършва музикалното училище и след това НМА "П. Владигеров" София в класовете по обой на  Пламен Проданов и хорово дирижиране на проф. Анна Белчева. През 2004 г. основава Ансамбъл за камерна музика „Формантик” и е автор на множество транскрипции за този състав. През 2009 г. осъществява голямо концертно турне в САЩ като соло обой в състава на Дъблинската  филхармония, а през периода 2012-2014 г. е соло обой на оркестъра на Академия Киджана в Сиена. Изнася камерни концерти с различни формации. От 1998 г. е соло обой в Русенска филхармония.
Георгиос Филаделфевс е тенор и пианист. Роден в Атина, където завършва Националната консерватория "Манолис Каломирис" в класа на Рена Бека и успоредно с това учи пеене. През 1996 г. печели първия си пианистичен  конкурс в Гърция, а по-късно в България завършва НМА "П. Владигеров" в класа по пиано на проф. Жени Захариева. Продължава да учи и оперно пеене със Стоян Кисьов. Лауреат е на много международни конкурси по пиано и получава медал от кмета на Атина за творческа дейност. Солист-тенор на Държавна опера - Русе. Гастролира в цяла Европа с богат пианистичен и теноров репертоар.

ПРОГРАМАТА ТАЗИ ВЕЧЕР:

Йохан Себастиан Бах (1685-1750) – Адажио  из Великденска оратория BWV 249
Йохан Себастиан Бах – Хорална прелюдия "Господи Иисусе Христе, обърни се към нас" BWV 726
Йохан Себастиан Бах – Ария "Аз ще бодърствам с Иисус" из Матеус Пасион BWV 244
Йохан Себастиан Бах – Прелюд и фуга фа минор BWV 534
Карл Филип Емануел Бах (1714-1788) – Соната сол минор  Wotq 135
-Adagio
-Allegro
-Vivace
Алесандро Страделла (1639-1682) - Ария "Милост, Господи"
Георг Фридрих Хендел (1685-1759) – Фуга си минор HWV 608
Георг Фридрих Хендел – Речитатив и ария на Ксеркс из операта "Ксеркс"
Франческо Джеминиани (1687-1762) - Алегро
Георг Фридрих Хендел – Ария „Всяка долина” из ораторията "Месия"
Ференц Лист (1811-1886) - "Осанна"
Габриел Форе (1845-1924) – Вокализ
Габриел Форе – Сицилиана оп.78
Габриел Форе – "Пробуждане" оп. 7 №7