Артбележник

Французинът Патрик Модиано спечели Нобеловата награда за литература

Писателят Патрик МодианоПисателят Патрик МодианоФренският писател Патрик Модиано е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература, съобщи Nobelprize.org. 69-годишният автор получава престижното отличие, защото владее  "изкуството на паметта, която поражда най-непридвидими човешки съдби и разкрива жизнения свят на окупацията". Автор е на няколко десетки кратки романа, често смесващи автобиография и фикция.
Патрик Модиано  е 11-ият френски творец в историята на отличията, които бяха официално обявени на специално събитие днес в Стокхолм. Писателят е роден на 30 юли 1945 г., в западното парижко предградие Булон Биянкур. Баща му е евреин с италиански корени, който се запознава с майка му - белгийска актриса, по време на окупацията на Париж. Творчеството на Модиано е силно повлияно от детството.
Първият голям пробив в литературата дължи на познанство с един от близките приятели на майка му - френски писател, който го представя на голяма издателска къща още в ранните му 20 години.  Модиано, който и в момента живее в Париж, е известен с това, че избягва медийните изяви и рядко дава интервюта. През 2012 г. бе удостоен с австрийската държавна награда за европейска литература, припомня "Гардиън".
"Романите му са малки книги, от по 130, 150 страници, които винаги са вариации на една и съща тема – паметта, загубата, идентичността, търсенето", каза днес Постоянният секретар на Шведската академия Петер Енглунд. Той допълни, че Модиано има 30 различни книги, предимно романи, но също така детски книги, както и филмови сценарии. Превеждан е повече на шведски, отколкото на английски език.
На български има издадени над 10 негови книги, сред които "Кучешко потекло", "Среднощно произшествие", "Семейна книжка" и "Вратата на детсвото". Част от книгите на френския писател са филмирани.
Една от най-известните творби на французина  е шестият му роман "Улицата "Тъмните магазинчета", издаден на български през 1980 г. от издателство "Г. Данов", Пловдив и разказващ за детектив, загубил паметта си.
Отличието, заедно със сумата от 8 милиона шведски крони ( 1,1 милиона долара) ще бъдат връчени на Модиано на церемония в Стокхолм на 10 декември.

РЕТРОСПЕКТИВНО

Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 година. Присъжда се от Шведската академия по литература в Стокхолм. Досега отличието е връчвано 106 пъти. Носителите на Нобелова награда за литература досега са 110.
 Само 4 пъти в историята на наградата - през 1904, 1917, 1966 и 1974 г., с нея са удостоявани по двама творци. Нито един път досега един и същ автор не е получавал два пъти Нобелова награда за литература.
 Средната възраст на носителите на Нобелова награда за литература е 64 години. Най-младият отличен с нея е британският писател и поет Ръдиард Киплинг. Той я получава през 1907 г. за "Книга за джунглата", когато е 42-годишен.
 Най-възрастният носител на отличието е британската писателка Дорис Лесинг (родена на 22 октомври 1919 г.). През 2007 г., когато й е присъдена Нобеловата награда, тя е на 88-годишна възраст.
 От всичките 110 носители на Нобелова награда за литература 13 са жени. От тях първа е шведската писателка Селма Отилиана Лувиса Лагерльоф, а последната е канадката Алис Мънро.
 Пръв лауреат на Нобеловата награда за литература е френският поет Рьоне Сюли Прюдом.
 Двама души се отказват да получат Нобеловата награда за литература - руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър – през 1964 г.
Уинстън Чърчил получава Нобеловата награда за литература през 1953 г. (по това време е министър-председател на Великобритания).