Събота, 13-ти юли 2024 г. | 01:08:07

Забележник

Туристи с велосипеди утвърждават мобилността в Добрич

Една от празните велостоянки в ДобричЕдна от празните велостоянки в ДобричНе, няма грешка в заглавието. Това е твърдение на кмета Детелина Николова, направено пред агенция "Фокус". В текста, озаглавен: "Добрич е с нов туристически облик", Виж тук, градоначалничката заявява, че туристите в града се увеличили, след като с 3, 6 млн. лева били ремонтирани къщата музей "Йордан Йовков", музея за нова история в градския парк, Домът паметник "Йордан Йовков", Етнографската къща, Историческия музей и част от АЕМО "Старият Добрич". Тези обекти били посещавани от български и руски туристи, а след ремонтите туристопотокът нараснал с цели 30 процента. Кметицата не подкрепя твърдението си за процентите с бройка преди и сега, но обяснява причините ръста на туристите със следното логическо съждение: "Освен това чрез закупените велосипеди като най-екологично чист транспорт се утвърждава и мобилността на туристите, което води не само до здравословен начин на живот, но и до опознаване на нови култури и държави".
Преди да навлезем в дълбочините на цитираната фраза, ще припомним, че през 2013 година в центъра на Добрич бяха монтирани 5 стоянки с по 6 велосипеда. Средствата бяха осигурени по проект "Йовковият Добрич", а идеята беше, туристите, които посещават културните обекти в града, да се придвижват от едното до другото място с велосипеди под наем. Близо година колелета си стояха  неизползваеми, а миналата пролет просто изчезнаха. На 14 октомври 2014 година зам. кметът по икономическо развитие Надежда Петкова заяви пред Дарик Добрич: "Въпреки че Общинският съвет прие цени за ползването на велосипедите под наем на сесията си през месец април т.г., те не бяха вкарани в употреба." Една от причините за неизползването на велосипедите била, че цената на клиентските карти, която дава фирмата, поставила системата "Некстбайк", е твърде висока.
Как чрез закупените, но невкарани в употреба велосипеди, се утвърждава мобилността на туристите, вероятно знае само Детелина Николова. Тя очевидно знае и как с липсващи велосипеди се развива екологично чист транспорт и се опознават нови култури и държави. И държави! А ако сте се объркали, ще ви припомним отново култово кметско разсъждение: "Освен това чрез закупените велосипеди като най-екологично чист транспорт се утвърждава и мобилността на туристите, което води не само до здравословен начин на живот, но и до опознаване на нови култури и държави." И това   твърдение дава основание на Николова убедително да заключи, че "С проекта като цяло Добрич се превърна в една от желаните и предпочитани дестинации!" Ашколсун, Николова! Машала!

Коментари  

0 #2 обективен 04-01-2015 07:54
Това не са единствените бисери,които кметицата ръси вече 11 години.Тритомник може да се издаде!Учудващо ГЕРБ не ги ли вълнува дилемата:Дали идиотията на тяхната кметица се дължи на простотия,безскруполност,арогантност , наглост или идиотията се дължи на болестно състоние?Редно е да вземат мерки,за да не се излага града в цялата страна.
Цитиране
0 #1 Въздух 04-01-2015 00:42
Велчева, други идейки за статийки да очаквате? Сиренцето с паре, обаче... Да не мислите, че сме некви самаряни из нета?
Цитиране