Неделя, 16-ти юни 2024 г. | 03:32:20

Забележник

Мъка! Кметът едва намерил хора, които да управляват водния цикъл на Добрич!

Тежка е царската корона и сал един Данчо знае какво значи това. Кметът на Добрич изпитал огромни затрудения, докато намери подходящи хора да влязат в административната управа на водния цикъл. Преди да назначи пиарката си, секретарката си и прочие общинари в управлението на този важен за града проект, първенецът предлагал по 5-6-7 души за позиция, но от екоминистерството все не ги харесвали. Имало и друго – хората отказвали, защото работата била сложна, а заплатите – малки.
Ако някой си мисли, че в горните изречения се шегуваме, сериозно греши. Тези разтърсващи кметски откровения са направени пред Регионална телевизия Добрич. В половинчасово интервю кметът Йорданов откровено говори за старта на водния цикъл и за възнагражданията на общинските служители, участващи в административното управление на проекта. Въпреки че няма и грам цитиране, поводът за дългичкия разговор очевидно е нашумялата публикация на Бележник "Пиарка, секретарка и общински съветник в управата на водния цикъл на Добрич". Та в интервюто, ама без да ни споменава, градоначалникът споделя  много "неща", както се изразява той. Първият човек в града обяснява, че водният цикъл е тръгнал от квартал Изгрев, защото: "Чиста случайност е, че квартал "Изгрев" е квартал "Изгрев".  После изтърсва, че чиновниците във водния цикъл "отговарят за реализацията на проекта като личности". А разходите за възнагражденията им представлявали само процент и половина от общата стойност от 115 млн. лева.  
Допускаме, че липсата на неудобни въпроси може да е тактически ход, тъй като кметът се отпуска и откровеничи в дълги монолози. Разкрива, че работата по проекта е много трудоемка. Само за да се обработи и качи една оферта отивала една седмица. "Тея хора" били положили много труд да работят по програми и да съгласуват с министерствата. А пък преди това от министерствата, за да ги одобрят, им искали "CV, автобиография и така". "Тея служители посмъртно не могат да вземат на сто процента предвидените възнаграждения", възкликва Йорданов.  Редно е да отбележим, че като стига да горещата тема за възнагражденията кметът изведнъж се разгорещява, започва да говори с натъртване, да движи ръце и глава.  Пълния запис на разговора може да изгледате тук!
За тези, които нямат време да сторят това, ние предлагаме дословни и без никаква редаторска намеса цитати:  

Защо водният цикъл започва от квартал Изгрев
"Чиста случайност е, че квартал Изгрев е квартал Изгрев. Ако беше най-високата точка квартал Добротица, какво става?... Неща и информации всеки може да си измисля по всякакъв начин. Тук умисъл няма. Това е просто и чисто физически закон, който изпълнителите спазват. И аз съм благодарен за това нещо, че те го спазват."

На въпрос за участието на общински служители в проекта за воден цикъл
"... във всеки един проект има звено за управление на дадения проект. Това звено, този екип отговаря за реализацията на самия проект. Те отговарят като личности. ... Разходът за възнагражденията на хората, които ще работят по проекта е определен от съответните министерства... Бюджетът за водния цикъл е определен от Министерството на околната среда и водите след хиляди проучвания. Има си пера... Оказва се, ако кажем грубо 115 млн. е целият проект, едва 2 милиона са възнагражденията. Заедно с техническа помощ, със звеното за управление на проекта. В един момент се оказва, че по-малко от един процент и половина е бюджетът, определен за реализацията на този проект. Т.е. по някакъв начин, хората, които са ангажирани вътре, да имат възнаграждения.Така!"

Защо сумите за възнагражденията им са петцифрени
"Това, което аз видях през последната година като техническа документация, като работа, по която трябва да се прави, програмите по които се минава... това е, повярвайте ми, изключително трудоемък процес. Една оферта само за да се обработи, да се качи и така нататък, отнема повече от една седмица. Това са над 1500 страници обработка, труд на тея хора, които са положили, работа със съответните програми, съгласувателни режими с министерства, разговори и така нататък. Така, така, така, така, много са, да не ги изреждам. Т.е. което министерството, когато ни пуска този бюджет, дава определени изисквания към тея хора. Дали са го работели, дали са минали и дали са способни да го направят. Затова искат CV, автобиография и така."

За мъките, докато намери подходящи хора да участват в управлението на водния цикъл
"Вярвайте, още когато сформирахме звеното и със заместник кмета госпожа Йорданова и с други хора, сме говорили надълго и нашироко кой може и кой не може. Има ли сме хора, които сме предлагали да бъдат в звеното, те са изключвани от министерството, защото не отговарят на изискванията. ... Като пратим 5-6-7 човека за една позиция, примерно, връщат 5, че не отговарят.  Само един или двама отговарят."

Защо е избрал съветника от ГЕРБ Божанка Вуцова да бъде счетоводител на проекта
"Госпожа Вуцова е счетоводител. Счетоводител е била и в проекта за депото. Това е счетоводно отчитане, верифициране на разходите и така нататък. Но да ви върна малко назад, защото чух и обвинения от сорта че..., защото госпожа Вуцова била в дадения проект, затова имало финансова корекция. Нали така? (Ръкомаха и клати глава) Защото някой ме беше попитал... Ми нищо подобно. Госпожа Вуцова е счетоводител. Тя не извършва процедурата заааа, заа. ... депото. Нашата санкция за депото, точно и ясно го казвам, нашата санкция за депото на 25 процента корекция е заради съкратен срок за обществената поръчка. (Докато говори, тактува по масата.) Това няма нищо общо с верифицирането, отчитането на разходи. Това, което знам до момента е, че тя се е справила с този процес – верификация* и отчитане на разходи."

Защо е избрал бившия зам. строителен кмет на Балчик Живко Неделев
"Така! Да се върнем на водния цикъл. По същия начин тези хора минават, или не минават изискванията на МОСВ. Съответно ние може да имаме три избора, накрая остава само един. Или сме имали случай, вярвайте, в който няма хора, които да искат да поемат. Дори и да искат да поемат... колко пъти съм разговарял с господин Неделев. Защо избрахме него ли? Защото той е бил надзор на водния цикъл в Габрово. Ето ви една много ясна и отчетлива причина. Защото говорехме с много хора... Когато на моя въпрос беше задаван към тях: колко водни цикъла и къде сте правили, един в процес, друг недовършен и така нататък. Господин Неделев на експертно ниво е бил надзор на водния цикъл в Габрово. Човека се чудеше дали да приеме при нас, дали да дойде. И сега ще ви обясня защо. Защото заплатата му беше малка. Как се формира неговата заплата и на всички членове на това звено – ръководител, координатор, технически сътрудник, пиар, инженерите? Много е лесно вие, както казахте, хвърляте я в пространството без никакви обяснения. Това е. Масово е така. Само че, когато тръгнете да смятате, ще разберете и вие сами ще кажете: Ами то, не е точно така. Малко хора биха се навили даже да дойдат."

Как се изчисляват възнагражденията на участващите в проекта
"Близо 500 хиляди е бюджетът за звеното. По спомен – 470-60 хиляди. Така! Оттук нататък почвате да ги разделяте. Девет човека. Тея девет човека ще работят в период от три години. Хората, които работят в общината, които са служители в общината, те не получават сто процента това възнаграждение. Всички индикативни** стойности, затова се казва индикативен бюджет, те няма да ги вземат тези пари. Или, както някои се изразяват, един човек ще вземе еди колко си пари. Нищо подобно! Ама нищо подобно! Първо –това минава през верификация, второ – това са за три години. Трето – служителите на общината не вземат сто процента възнаграждения. То се разпределя до 80 процента, до часовете, които са израдходвали за работа по тоя проект. (Следват изрази с голяяямо натъртване.) Това означава, че ако на един служител, както вие казвате,  простичко ги разделяте, му се пада уж бюджет 30 хиляди лева, той не може да ги вземе тея 30 хиляди посмъртно. Той може да вземе максимум до 80 процента, което в повечето случаи и практиката е показала, че не могат да ги вземат. Това е след верификация на управляващ орган, след верификация на министерството. Това не е измислено от нас и ние следваме техните наредби, правила.  Когато стане въпрос за такъв мащабен проект, хората, изключително много хора, се дърпат назад, защото виждат и знаят какво експертно ниво се изисква вътре. "

Бележник отново припомня стойността на възнагражденията, които били ниски, а  управата на Добрич едва намерила подходящите хора.

Звено за изпълнение на проекта по водния цикъл, определено със заповед на кмета на Добрич Йордан Йорданов:

1. Ръководител на проекта: инж. Живко Неделев, бивш зам. кмет на Балчик  – 75 330 лв.
2. Координатор: инж. Добринка Михова, главен експерт в Дирекция УТИОС – 58 590 лв.
3. Експерт комуникация, информация и публичност:  Галина Миткова, началник на канцеларията на кмета и пиар – 46 035 лв.
4. Юрист на проекта:  Росица Маркова, юрист на община Добрич – 37 665 лв.
5. ВиК инженер, направление пречистване: Николай Читърлиев – 58 590 лв.
6. ВиК инженер, направление ВиК:  инж. Димка Атанасова-Петрова– 58 590 лв.
7. Експерт счетоводство и финанси: Божанка Вуцова, общински съветник от ГЕРБ  – 50 220 лв.
8. ВиК инженер, представител на асоциирания партньор: инж.Димчо Димов – 35 573 лева
9. Служител, отговарящ за съхранението на документацията: Мария Йорданова, секретарка на кмета на Добрич – 34 407, 50 лв.
 
--------------------------
*Верифицирам – установявам, удостоверявам
**Индикативен – показателен, указателен, характерен

Бележка: Участниците в общински проекти, както и възнагражденията на съответните лица, се определят по закон със заповед на кмета на общината.

Коментари  

+7 #4 Krasi 15-11-2017 17:04
Леле как накъсано, несвързано и глупаво говори. Отговаря на прякора си Тъпото. Добрич заслужава повече, много повече. Напъни за власт - големи.
Цитиране
+3 #3 Ivan 28-10-2017 07:39
Proizvol i naglost, tova e kartinata v Obhtina Dobrich.Kadarni hora ima v Dobrich, no kmetcheto gi tarsi okolo sebe si, jalki, prosti i prodajni jenizi, vzeme Bojanka i ia blaskai v Rosiza i podobni!!!Dokoga, dokoga!!!
Цитиране
+4 #2 az 26-10-2017 22:46
KLISHETA IZPOLZVA IORDAN4O
DRUGO NE MOJE
INFANTILNO DYRJANIE,INFANTILEN IZKAZ
PYLEN IDIOTIZYM NA UPRAVLENIE
BE KAK SE MY4I I NAPIRA DA E NA KMETSKOTO STOL4E
NEZNAM 4OVEKA KAK NE SE USESHTA 4E E NEJELAN I NEMOJESHT I VMESTO DA NAPUSNE S DOSTOINSTVO ,,,
Цитиране
+5 #1 Razvedka 26-10-2017 18:54
Gospodi,kak e vazmojno vsichko tova,sramuvam se ot fakta, che jiveia v Dobrich!!!Vav feodalen stroi li jiveem, nie robi li sme na edin nemojeht i samozabravil se erzaz chovek!!!Poznavam chast ot jertvalite se za nihtopravene za bezumno mnogo pari.Alo, kmetcheto, vazmojnostite na izbanizite gravitirat okolo nulata.Hora, ne spete, s vas se gavriat, tova e nedopustimo izdevatelstvo..Ako tova e predstavitelna izvadka na obhtinskite parvenzi, ni se upravliavame ot maloumni smehnizi
Цитиране