Неделя, 16-ти юни 2024 г. | 02:58:35

Забележник

Кметът на Добрич откри къде е българският дух – в душата му!

Ако някой все още се чуди и мае къде е българският дух, нека да знае, че кметът на Добрич има отговор: Духът на българина се крие в душата му. Разтърсващото откритие на градоначалника Йорданов е направено днес под формата на поздравление към добричлии по случай Деня на Съединението. "На този ден всички ние, които носим България в сърцето си, със заслужено самочувствие отбелязваме единството на един народ, дълбоко скътал в душата си българския дух.", заявява Йорданов.
Впечатлени от прозрението, ние решихме да надникнем в дълбините на мисълта на първенеца. Защото, да твърдиш, че нетленната душа е скрила своя синоним, наричан дух, си е направо бомбастика. Оказа се обаче, че кметът не иска да пояснява феноменалното си откритие. Вместо да каже къде душата е крила духа, в по-долния ред той изведнъж става прагматичен – България отстоявала националните си интереси, "за да заеме достойно място в социално-икономическия и политически живот в Европа." Тъй като текстът е само от четири изречения, допуснахме, че мистериозният дух в българската душа ще изскочи някъде към края. Обаче – ядец. На финала Йорданов ни съветва "да бъдем единни, обединени и да вярваме в посланията на историческата ни съдба, които са актуални, осъзнати и непреходни."
Как можем да бъдем и единни, и обединени, той не казва. Каква е мисловната претенция в израза "послания на историческата ни съдба, които са актуални, осъзнати и непреходни" също не се наемаме да разберем. Но пък разбираме друго – човекът ни поднася поредната порция от кметски безсмислици. И понеже Йорданов не схваща какво говори, я гарнира и с душа, и с дух. За всеки случай!

А ето и фундаменталното поздравление!  

Уважаеми съграждани,
Поздравявам Ви сърдечно по повод една от най–светлите и значими дати в българската история – 6 септември – Съединението на Източна Румелия с Княжество България.  
На този ден всички ние, които носим България в сърцето си, със заслужено самочувствие отбелязваме единството на един народ, дълбоко скътал в душата си българския дух.
6 септември е празник, който доказа, че няма сила, която може да попречи на България да отстоява националните си интереси и да заеме достойно място в социално-икономическия и политически живот в Европа.
Нека продължим делото на нашите предци, да бъдем единни, обединени и да вярваме в посланията на историческата ни съдба, които са актуални, осъзнати и непреходни.
Пожелавам Ви здраве, благоденствие и сила за единна България!

Честит празник!

Коментари  

+1 #7 агромилионер 14-09-2017 21:49
До номер 6 Йосариян
Има такъв герой, с това име в "Параграф22". Искам само да кажа на номер 6, че търпението е присъщо на роба.
Цитиране
+2 #6 Josarian 11-09-2017 23:35
До коментар 2.

Ами, какво друго му остава на кмета? Да поднася цветя по празниците, на някой паметник и да декламира това, което са му написали предварително на някой лист. Всичко друго за, което го избраха хората се оказа, че не е по силите му. Няма воден цикъл, няма развитие за града... Същата мръсотия и разбити улици, същите проблеми.
Спечели изборите, не защото много го харесваха. Просто на всички им беше писнало от Детелина. Има още две години до края на мандата, ще го изтърпим... После, ще гледаме...!
Цитиране
+2 #5 Petar 11-09-2017 14:52
Absolutno slaboumni slovoizliania.Tova chovekopodobno ima intelekt, gravitiraht okolo 0.Sabral e nemojehti i nemislehti praznoglavzi za zam estnizi.Sluhah personite Baeva i Rosiza Iordanova kak govoriat!!!Ne mogat 2 pravilni izrechenia da sglobiat, nedopustima idiothina.Niama i koi v tapata Obhtina na napihe na kmetcheto niakolko dumi za privetstvie.Jalko i nedostoino!Nezabavna ostavka!
Цитиране
+1 #4 селяндур 10-09-2017 15:38
Добре, махаме "литературен". Напълно съм съгласен. За коментарите съм се заблудил от знака плюс пред тях.
Цитиране
+3 #3 селяндур 10-09-2017 15:32
Добре, махаме "литературен". Относно коментарите, сигурно съм се заблудил от знака плюс. И...добре се справяте...към настоящият момент.
Цитиране
+4 #2 селяндур 10-09-2017 07:24
Много точен литературен анализ на словесните безмислици, които непрекъснато бълва това човекоподобно. Но случайно видях в дясно на екрана карето с "Най коментирани" заглавия на стари материали като: "Йордан Йорданов гради успешна кариера в САЩ, страшна вест го връща в България"- 29 позитивни коментари."Момчето от Америка заби звучен шамар на ГЕРБ. Ще има ли продължение?"- 16 позитивни коментара. "Кметът Йорданов: Вече започнах да изграждам междублокови пространства!"- 15 позитивни коментари. Питам се дали тези разминавания не са резултат от сериозно раздвоение на личността? Иначе позицията на сайта към нефелното поведение на т.н. градоначалник/!?/ и обкръжението му, ми харесва. Същите ненормалници обитават и областната управа. Управителят и двамата му заместници са копипейс на общинското котило. Апропо да не забравяме как олигофрена спечели изборите/звучния шамар/- с парите на баща си.
Цитиране
+3 #1 admin 10-09-2017 06:07
Към читателя, отбелязал се като Селяндур:
Господине, вие коментирате бройката коментари към отделните текстове. Те не се селекционирани като позитивни, а като най-много коментирани :).
За съжаление, анализът, който сме направили по-горе не е литературен. Литературен анализ се прави на литературно произведение, а поздравлението на кмета е просто набор от глупости. Въпреки това се опитахме да намерим логика – не се получи!
От Бележник
Цитиране