Забележник

Към военните – респект, към шуробаджанащината – нетърпимост!

"Завистта и злобата нямат край! В цивилизованите страни хората, служили в армията, след пенсиониране имат хиляди привилегии и биват назначавани на държавни длъжности с предимство пред всички кандидати, а в Булгаристан, ако си бил военен, нямаш право на работа." Това е цитат  от коментар във фейсбук по повод публикацията на Бележник.бг  "Има ли военни пенсионери на работа в община Добрич?" Текстът беше написан след твърдения на търговци от централния пазар на Добрич, че ги управляват пенсионирани военни, които са назначени по шуробаджанашка линия. Виж тук. Темата предизвика голям обществен интерес и в редакцията ни пристигнаха множество сигнали на граждани. Появиха се обаче и читатели, които съзнателно опитаха да манипулират общественото съзнание. Цитираният по-горе коментар е на човек, нарекъл себе Bail Organa. "Кажете в този малък град кой кого не познава?", пита невинно Bail Organa и твърди, че във всяка търговска верига в Добрич хората били назначавани по роднинска, приятелска или съседска връзка. Друг бивш военен пък – Ивелин Минчев, се жалва, че нямал връзки и затова си стоял "безработен пенсионер" (?). После, чрез известни ни от тоталитарното минало прийоми, опитва да насочи гражданското недоволство в друга посока. "Докато се дърлим за кметицата, турците си правят каквото искат!"
За да пресечем бъдещи спекулации, се налага да подчертаем, че сайтът Бележник.бг вече се радва на немалка и определено интелигентна аудитория. От широкия отзвук на публикуваната дописка пък правим заключение, че читателите ни не се поддават на манипулации и са наясно, че текстът е срещу шуробаджанащината, а не срещу военните лица.
Към отговорността и патриотизма на хората в униформи можем да изпитваме само уважение. Към радетелите за привилегии в общински и държавни фирми, независимо дали става дума за връзки между бивши военни, или просто са налице назначения по приятелско-роднинска линия, Бележник.бг ще бъде безкомпромисен.
Последни публикации