Неделя, 16-ти юни 2024 г. | 01:57:04

Забележник

Как община Добрич иновативно бе превърната в дернек

"Един калугерин ми каза, че хаджи Генчо продал на чифутите едно момченце, за да си направят от кръвта му комка." Тъй хортува за своя съгражданин една от старите чорбаджийки, докато си седи пред портите заедно с останалите копривщенски свахи. Сцената с Беньовица и нейните събеседнички е описана живописно в повестта на Любен Каравелов "Българи от старо време".  "Да ви опази Господ да се попаднете на техния езичец!", възкликва за копривщенските свахи разказвачът. Добавя, че те били в състояние да сдъвчат всеки, а живите и в гроба не можели да си намерят място от одумванията им.
Махленските сбирки, за които разказва възрожденецът Любен Каравелов, се наричат дернек и са характерна особеност на българския манталитет. Някога дернеците били една от най-разпространените форми на неформално общуване. Според изследователите на тези махленски събирания забавлението е в говоренето, "съпроводено с чоплене на семки." И много често се обсъжда човек, който не присъства на сбирката. Традицията се е запазила и в наши дни. И сега можете да видите насядали на пейките пред блока бабички, които сдъвкват всеки, който мине покрай тях. А често тези, които не са на пейката, пренасят дернека във фейсбук. Там групи от роднини или семейни приятели, атакуват съграждани, които са противници на родата, на махлата, на общината...
Дернекът във фейсбук общността, наречена Добрич, е постоянен, а одумките – нестихващи. Ще те проучим до девето коляно и ще те смачкаме, заканва се на всеки инакомислещ мъжът на една жена от местната управа. Понеже сме в 21 век, в агитката на родата се включват тролове, хейтъри и общински служители. А ако вземеш, че разкриеш родовите връзки на някоя сестра на властта, получаваш:  "Ми да се гръмнем, че имаме роднини, камо ли информация!" От тези включвания поне става ясно, че вместо с гражданите, местната управа обсъжда проблемите на Добрич със своите роднини, а те после атакуват гражданите във фейсбук.
Често роднините имат смущаващ изказ. "... вие слугите на клана Детелинкен енд Фатматишен се активизирате ,за да защитатавате господарите си..." Така се изразява близък до настоящата зам.-кметица мъж и все опитва да уязви предната управа. А въпросният коментар с характерна стилистика е под текст за финансови нередности в община Добрич. Тъй като дернекът във фейсбук е постоянно състояние, роднината коментатор въобще не се интересува от приведените документи. Точно като една сваха, той навързва някакви кланове, слуги, господари и накрая изтърсва:  "Днес на специално изявление пред медиите бе казано и показано всичко що е документация по случая ,какво да ви пишат или отговарят гражданите...". Разбира се мъжът, близък до зам.-кметицата, не е бил на "специалното изявление". Там обаче е била неговата близка. Казваме била, защото и ние не сме били там, но разбрахме, че са ни коментирали в наше отсъствие от текст в сайта на радио Добруджа. Конушмакът се състоял по време на последната кметска оперативка.
Наричаме я конушмак, защото преди години кметската оперативка имаше по-различен формат. Беше въведена от един по-предишен кмет – Лъчезар Росенов, който правеше всяка седмица заседания на местната управа пред очите на медиите. Журналистите слушат мълчаливо отчета за изминалата седмица, пред тях се раздават задачите за следващата седмица, кметът дава указания, репортерите записват и толкоз. Следващият кмет – Детелина Николова, разреди оперативките, а на публични сбирки с гражданите даде да се разбере, че уважава и други форми на общуване. Като слуховете, например. А в мандата на настоящия кмет Йордан Йорданов оперативките почнаха да стават още по-рехави. Провеждат ги само, когато властта иска за нещо да се похвали. За сметка на това журналистите могат свободно да се намесват, да прекъсват, да питат и т.н. Нещо като пресконференция, ама не съвсем. Щото управниците говорят без да ги питат, сякаш са на конушмак.
Елка ДимоваЕлка ДимоваТа на въпросната оперативка, местната управа споделяла за n-ти път намеренията си да ремонтира едни 20 улици в града. И докато приказвали за това, зам.финансовата кметица казала, че е обидена. "Елка Димова допълни, че се чувства обидена от обвинението, че не се плаща по финансовата корекция.", пише радио Добруджа. От дописката разбираме, че жената си го казала ей така – без да посочи кой я е обвинил, нито пък обяснила какво е обвинението. Словата на Димова обаче представляват нещо като задочен спор с публикуваното предната вечер в Бележник разследване "Кметът на Добрич твърди, че платил 2,8 млн. за корекцията, две министерства не потвърждават това". В текста разказваме, че общината тегли кредити, но не погасява предишен заем. Което създава касов разрив. Разследването ни е направено по всички правила –  взети са позициите на абсолютно всички страни по официален ред, всички констатации са върху безспорни документи, получени от самата община.  Според правилата за публично общуване, ако има несъгласие с написаното, несъгласният може да използва правото си на отговор в Бележник.  
За община Добрич обаче такива правила не важат. За да си общува с обществеността, местната власт прилага един иновативен подход – кметът ходи в местно радио и води спор със зам.-министър в отсъствието на зам-министъра. С местните публични личности пък общината си общува чрез роднински или тролски Кметът Йорданов по време на оперативкатаКметът Йорданов по време на оперативкатаатаки във фейсбук. А на публични сбирки кметът не назозава неудобните журналисти, но пък подхвърля или подмята нещо по техен адрес. "Като фалшива интерпретация класифицира кметът Йордан Йорданов появилата се информация за несъответствие между заявената и платената сума по двете финансови корекции", четем в радио Добруджа. Както вече казахме, това изявление е направено на кметска оперативка в отстъствието на разследващата медия, но пред други медии. Няма да отговаряме на  новите "разяснения" на местната власт. Каквото е трябвало да проверим и напишем, сме го публикували. Но не можем да подминем "трансценденталното" обобщение на кмета Йорданов, който заявява: "Да оставим фалшивите интерпретации на една по-висша сила." Признаваме, че от таз иновация наистина се затруднихме. Първо, изразът фалшива интерпретация нещо не го разбрахме – хем интепретация, хем фалшива... А пък това с висшата сила направо ни вкара в сериозен размисъл. Каква ли сила е призовал кметът? Щом е висша, значи ще е нещо над човека. Вероятно нещо извъземно, някакъв тайнствен дух или някакво митично чудовище. Може би някой трол? На тези същества по нашенски им казваме таласъми. Помните ли какво станало на дернека на копривщенските свахи? За да докаже, че в къщата на хаджи Генчо броди таласъм, Беньовица навела главата си, захванала да чука с тоягата по земята и запяла: "Клан, клан, недоклан, дран, дран, недодран, уши ми са лопатури, зъби ми са иглитури, очи ми са тарулци: кого стигна, кого бодна, кого бодна – кръв пуща."
Че тъй де!