Забележник

Дарението с учебниците се оказа нескопосан кметски пиар

Снимка: Дарик ДобричСнимка: Дарик ДобричШумно рекламираната от община Добрич кампания по даряване на учебници на пострадали от наводнението деца се оказа нескопосан популистки ход, установи Бележник.бг. В списъка на дарените са били включени само част от нуждаещите се ученици. Други деца пък са получили учебници, които не съответстват на учебното съдържание. Така едни ученици са отишли на място и не са получили нищо, а други са получили учебници, които не могат да използват.  
"Дойде при мен едно дете от моя клас, чието семейство е пострадало от наводнението, и ме пита кога ще си получи учебниците. А аз не зная какво да му кажа", разказа учителката от Хуманитарна гимназия Саша Василева. Тя е класна на девети клас в училището и един от администраторите на фейсбук групата ЗАЕДНО за МИЗИЯ, БЯЛА СЛАТИНА, ДОБРИЧ, ВАРНА И ВРАНИЛОВЦИ. Общо 33 са децата от Хуманитарна гимназия, които са пострадали от наводнението. Поне половината от тях са в горен курс. Едва на 7-8 ученици обаче били дарени учебници. Аз имам списък на всички пострадали, но никой не ме търсил, добави Саша Василева.
 Друга учителка от Хуманитарна гимназия – Мариета Василева, сподели, че в нейния 11-ти клас има 3 пострадали деца, на които вчера били дадени  учебници от общината. Оказало се, че по някои предмети са получили не тези учебници, по които работят. "Децата са от паралелка, която изучава учебния материал с 1 година назад, защото са чуждоезиков профил. Затова по повечето предмети учат по учебното съдържание за 10 клас", обясни Мариета Василева. В други класове пък учениците получили учебници от издателства, с които училището не работи.
Очевидно е, че са правени списъци на пожар. Бройката и вида на учебниците не е съгласувана с учителите, смятат педагозите.  "Трябваше да изискат всеки класен да даде имената на учениците, които са пострадали. Щяхме да опишем за кой клас им трябва учебник по съответния предмет и на кое издателство", коментира Саша Василева.
Бележник.бг припомня, че вчера кметът на Добрич връчи 150 учебника на пострадали от наводнението ученици. Инициативата за дарението била на кмета, а на идеята откликнали 11 издателства. Акцията беше шумно рекламирана предварително, а на събитието по връчването бяха извикани журналисти, които да отразят благодарностите на дарените ученици.
Последни публикации