Неделя, 16-ти юни 2024 г. | 01:42:26

Пресечки

Осмокласничката Сияна е доброволка от 12-годишна

Сияна ДрумеваСияна ДрумеваСияна Друмева е ученичка от Математическа гимназия "Иван Вазов" в Добрич. Преди няколко дни осмокласничката се свърза с Бележник чрез фейсбук. Момичето сподели, че от две години е доброволка в Центъра за защита на животните. "Искам да помогна за каузата доброволчество", каза Сияна и ни изпрати текст, който посвети на своите родители – мама Рали и татко Вили. Ето какво написа тя:
 
"Аз съм на 14 години. Преди две години татко ме заведе в Центъра за защита на животните в Добрич. Вкъщи бяхме решили, че е добре да помагам на животните и аз се записах като доброволец. Първата година ме посрещнаха изненадано от това, че дете на 12 години иска да се занимава с животни, но въпреки изненадата ме приеха и аз помагах за грижите за тревопасните животни. Даваха ми най-различни задачи – най-често сипвах вода на животните. Признавам, че отначало не бях толкова въодушевена,  но с дните се привързах към животните и реших да остана до края на лятото. Вече на втората година сама взех решението да се запиша. Задачата ми беше друга – занимавах се с птици. Вече ми имаха по-голямо доверие и правех много от нещата сама. Например, изпращаха ме сама да храня 3 вида птици или  зайчетата и костенурките. Но винаги са се отнасяли мило с мен.
Животните в зоопарка не са по различни от домашните любимци и те също се нуждаят от много грижи. Разликата обаче е, че те са диви и не може да ги извеждаме като кучета. Но пък имат нужда от чистене на клетките. Аз работих там от 07:00 до 17:00 часа с обедна почивка от 12:00 до 14:00 часа.
Това лято ни се излюпиха пиленца и аз помагах за пренасянето им в аквариум, в който обаче няма вода. Вътре осветявахме със специални лампички, за да им е топло.
Ако обичаш животните, заниманията с тях със сигурност са забавни. Определено ще продължа да се занимавам с тях, защото така успявам да науча нови неща за различните видове животни. Ако можех, щях винаги да се занимавам с това, а някой ден се надявам да се занимавам с лекуването на животни."