Петък, 12-ти юли 2024 г. | 23:09:35

Пресечки

Майсторите на домашно вино от Добрич да се стягат за конкурса

Празник на добруджанското виноПразник на добруджанското виноЗа Коледа и Нова година в гостоприемните добруджански домове отново ще се лее нашенско младо вино. Ако попаднете на домакин,  приготвил с майсторство божествената напитка,  приканете го към участие в  традиционния конкурс, който ще се проведе в Мол Варна.
На 1 февруари Празникът на добруджанското вино ще има своето трето издание  в морската столица, а кандидатите трябва да се регистрират  до 15 януари. Конкурсът за най-добър домашен винопроизводител  ще сравни червените проби от региона с еликсири на реколта 2014,  съхранени в бъчвите на конкуренти от Варна и Силистра.  Майсторите ще споделят повече за хапките и мръвките, които подхождат на  запотените кани. След  като оцени натуралния им продукт по цвят, вкус и аромат, журито на винената фиеста ще  отличи най-добрите стопани с грамоти и предметни награди. Посетителите ще  наблюдават етнографски кътове със старинни  предмети и обичаи. Самодейците ще бродират, плетат, предат и пресукват прежда пред  погледа на любопитните зрители. Читалищните състави пък ще възпеят виното с добруджански произход.
Събитието е част от усилията на организаторите от „Добруджанска зимница”   да съхранят и популяризират местните  традиции. Ето защо прочутият им Празник на гърнетата  бе последван  от  също толкова колоритното, винено представяне в големия търговски център.

Коментари  

0 #2 Радостина Великова 18-12-2014 19:08
Ще преглътна коментара Ви с чаша от червеното вино на баща ми, да е жив и здрав! Той за chambre не е чувал, само за чумбери :)
Цитиране
0 #1 Познавач 18-12-2014 12:52
Каните с червено вино не бива да са запотени, Великова. То се сервира "шамбрирано" - разбирате ли???
Цитиране