Майсторите на домашно вино от Добрич да се стягат за конкурса
На 1 февруари Празникът на добруджанското вино ще има своето трето издание в морската столица, а кандидатите трябва да се регистрират до 15 януари. Конкурсът за най-добър домашен винопроизводител ще сравни червените проби от региона с еликсири на реколта 2014, съхранени в бъчвите на конкуренти от Варна и Силистра. Майсторите ще споделят повече за хапките и мръвките, които подхождат на запотените кани. След като оцени натуралния им продукт по цвят, вкус и аромат, журито на винената фиеста ще отличи най-добрите стопани с грамоти и предметни награди. Посетителите ще наблюдават етнографски кътове със старинни предмети и обичаи. Самодейците ще бродират, плетат, предат и пресукват прежда пред погледа на любопитните зрители. Читалищните състави пък ще възпеят виното с добруджански произход.
Събитието е част от усилията на организаторите от „Добруджанска зимница” да съхранят и популяризират местните традиции. Ето защо прочутият им Празник на гърнетата бе последван от също толкова колоритното, винено представяне в големия търговски център.
Коментари