Пресечки

Кандидатът за кмет на Добрич Йордан Йорданов: Не вярвах, че ще ми пуснат компромат – много ниско ниво!

– Здравейте, господин Йорданов. В края на кампанията сме. Как мислите, получи ли се дебат за проблемите на Добрич?
– Ние бяхме достатъчно честни и искрени с хората. За съжаление мисля, че дебатът не се получи. Нямаше сблъсък на идеи, на политики. По-скоро битката се изроди в кампания на неверните слухове. Хората идваха при нас и се оплакваха, че ги плашат, че ако не гласуват за еди кой, няма да има европейски средства за града, че ако не е избран еди кой си, цялата администрация на общината ще бъде разпусната. Това не е сериозна кампания. Хората на Добрич са грамотни и мислещи и сами могат да си направят преценка.
– Страхът обаче е по-силен от мисълта, затова предлагам да го кажем ясно – могат ли да бъдат спрени парите по еврофондовете, ако не спечели ГЕРБ?
– ( Смее се). Не, няма как да стане това. Първо, защото Реформаторският блок е част от управляващата коалиция. Припомням, че като заместник-областен управител аз се занимавам точно с усвояване на евросредства. Второ, ако направите справка, ще видите, че големи проекти в страната са спечелени от различни партии. Вижте какво става в областта! Проекти се печелят от Тервел, от Каварна, от Балчик. Макар ГЕРБ да не управлява там, в тези градове са усвоени повече евросредства, отколкото в Добрич.
– За разлика от предни кампании, битката сега се води в интернет. От два дни във фейсбук циркулира една книжка за принадлежност към ГЕРБ, на която има някакъв номер, няма подпис, но е изписано вашето име.
– Знаете ли, преди около две седмици мои симпатизанти ми казаха, че определени сили се опитват да ме сготвят и ще изфабрикуват компромат срещу мен. Аз тогава не повярвах. Всички в щаба приехме известието с насмешка, защото е трудно да се допусне, че кампанията може да деградира до такава степен, че да разчита основно на черен PR. Очевидно е, че някои партии се чувстват застрашени от мен, след като пускат клевети и компромати. А преди два дни дори откраднаха цял билборд. Под нивото ми е да коментирам подобни действия.
– Заявявате се като алтернатива. На какво точно сте алтернатива?
– Ние сме алтернатива на досегашното управление на община Добрич. На начина, по който се провеждат обществените поръчки, например. Не може да се правят обществените поръчки така, че само определени фирми да ги печелят. В момента има обществена поръчка за метене на тротоари и почистване на пътища. Така е направена, че само една фирма може да я спечели. А законът позволява поръчката да бъде разделена на няколко позиции – по дейности, по квартали. Така може повече фирми да участват и да спечелят. Така местни фирми ще могат да разкрият повече работни места. Ние сме и против принципа "мой човек – твой човек", който властва сега в общината. Нормално е да се даде път на нови и млади лица, които да се развиват. Убеден съм, че един млад мениджър ще развие по-добре общинското дружество, което управлява пазара.
– Проведохте много срещи с граждани. Какви проблеми споделиха те?
– Хората до такава степен са апатични, че когато отидохме в квартал "Балик", няколко от родителите на децата, играещи на спортната площадка, споделиха, че вече не знаят какво да искат от общината. Накрая просто обобщиха, че искат да има бъдеще за техните деца. Но основният проблем си е реалната безработица. Защото предложенията до момента са за сезонна работа, липсва възможност за постоянен поминък и децата на възрастните добричлии са в чужбина, или в други градове.
–  Как може да бъде съживен Добрич?
– Ние имаме много предложения. Едно от тях е приемане на наредба на ОбС за публично-частно партньорство. Другият начин е чрез преотстъпване на правото на строеж. Това е практика в много западноевропейски, американски и азиатски страни и, смея да твърдя, че практиката е много успешна. Принципът е следният – фирмите получават преотстъпено право на строеж за определен период от време  (10, 15 години), но срещу условието, че трябва да разкрият определен брой работни места. Другото различно, което предлагаме, е в Добрич да се разкрият смесени дружества. Това е така нареченият джойн венчър. Прави се с участието на чужди и местни фирми. По този начин можем да реализираме много добри проекти и да отворим много работни места.
– Имате ли необходимите контакти, за да направите това?
– Имаме определените контакти. Аз лично съм провел няколко разговора с различни представители на големи фирми, включително и Ай Ти фирми. Отделно съм провел разговори и със спортни директори, бивши и настоящи директори на големи клубове, които проявиха желание да участват в развитието на спорта в град Добрич.
– Виждам, че във вашия предизборен щаб е пълно с хора, които правят нещо, влизат, излизат. Очевидно сте привлекли доста симпатизанти, чиито гласове биха могли да доведат до  балотаж.   
– Не се нагърбвам с точни резултати. Това, което ме зарежда е, че хората около мен вярват, че ще има балотаж. А, ако изборите са максимално прозрачни и честни, балотажът е съвсем реална възможност.    
Местни избори 2015
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари  

-2 #4 КОЙ СЕ НЕРВИ 28-10-2015 00:37
РЕЗУЛТАТИТЕ УЖ БЯХА ВИДИМИ...? НЯКОЙ Е НЕРВЕН...УСЕЩА СЕ В ВЪЗДУХА...КОЙ СЕГА Е С НОМЕР 1?
Цитиране
+2 #3 Хейтър 26-10-2015 23:37
Дайте да му прочетем автобиографията да това пишлеме, че аз нещо не я намирам. Ясно е кой е баща му, това не ме притеснява много, всеки има баща, нечии са по-богати, други по-бедни, трети пък са по умни и т.н. Нека видим какво е работил, къде е завършил, какъв опит или всичко е тинтири-минтири с на тати парите.
Цитиране
+3 #2 Реалист 26-10-2015 20:11
Данчо пъпеша да не се прави на улав ...още преди няколко години тате му се опита да го вкара в политиката ама родата на Недко Марчев намаза тогава... Нали има кой да плаща, що да не му купи тати и кметско място ...
Цитиране
+2 #1 обективен 23-10-2015 12:21
Какви честни избори в Добрич с това плевенско менте!През 2003 година с кючеци и купени цигани, през 2007 -осъдена за купуване на гласове,през 2011-тотална фалшификация.Никой не очаква,че сега ще бъде по-различно!!!
Цитиране