Новини

Жителите на Одринци и Долина искат прокурорска проверка

Това, което се случи, с изпускането на язовир Одринци и заливането на стотици декари с ниви, е престъпление, пишат в жалба до Окръжния прокурор на Добрич трийсетина жители на селата Одринци и Долина. Припомняме, че в началото на февруари нивото на язовир Одринци се вдигна застрашително. Имаше опасност от приливна вълна и се наложи принудителна евакуация на населението. Сега потърпевшите настояват за прокурорска проверка, която да установи виновните длъжностни лица и те да понесат наказателна отговорност за това.
Институциите в област Добрич допуснаха да бъдат наводнени няколкостотин декара обработваема земя, десетки дворове, уплахи и застрашаване на живота на населението, което е преобладаващо  възрастно, описват ситуацията пострадалите. "Надяваме се, че елементарното обяснение за вината на природата, дъжда и приливните вълни няма да бъде водещо при  установяване на фактическата истина, пише в жалбата, която е и с копие до омбудсмана на Република България.
Жители на Одринци разказаха пред Бележник, че и в момента мазите и дворовете им са наводнени, а залетите ниви са превърнати в блато. От язовир Одринци обаче продължавало контролираното изпускане на вода по 2 кубика в секунда.