Новини

Жълт код обявиха за цялата страна. Чакат се валежи и в Добрич

Жълт код е обявен за 23 юли в цялата страна. Чакат се гръмотевични бури и интензивни валежи, съобщават от НИМХ. Във всички области на страната ще има краткотрайни интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Има условия за градушки.
На много места в Западна и Централна България, а по-късно през деня и през нощта срещу четвъртък и в Източна ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има и градушки. В Източна България ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са от 24-25° в западните райони до 31-32° в Източна България. За София около 24°.
Община Добрич също информира гражданите, че по данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН по-късно през деня на 23.07.2014г. и през нощта срещу 24.07.2014г. се очакват краткотрайни интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра.
Какво да правим, ако сме навън и се развихри гръмотевична буря?
Ето препоръките на  Гражданска защита:
При гръмотевични бури.
Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, застанете далеч от високи дървета и стърчащи канари. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения, не дръжте метални предмети. Не лягайте и не докосвайте земята с ръце.Клекнете ,като плътно прилепите нозе.
Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери.
Ако бурята ви изненада в река, незабавно излезте от водата. Когато се намирате вкъщи или на работното  място, трябва да изключите електрическите уреди. По време на пътуване приберете антената на колата.
Смерч и силен вятър.
Смерчът засяга най- често покривните конструкции и горните етажи. Не оставяйте на открито, има опасност от падащи отломки от сгради и други предмети. Влезте вкъщи и затворете плътно вратите и прозорците. Може да използвате мазето за убежище. Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон. Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон. Ако сте на полето или в планината, заемете ниски места до отминаване на опасността.
Последни новини