Новини

Заден ход: Не било вярно, че Борисов искал вдигането на местните данъци

Разпространяваната информация, според която премиерът Бойко Борисов е призовал общините да вдигат местните данъци и такси, е лъжа, обяви днес от трибуната на Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. По времена дебатите за бюджетните трансфери за общините догодина тя заяви: "Лъжа е, че някой им е казал (б.р. на общините) да си вдигат данъците".
Този понеделник  премиерът Бойко Борисов наплаши голяма част от кметовете на ГЕРБ и избраните от Реформаторския блок в областните градове, че Европа променя курса и дава милиарди евро за сигурност, които ще трябва да бъдат намерени отнякъде и е възможно това да е чрез по-строг контрол по европейските програми.
Борисов призова кметовете на големите градове да не изпадат в популизъм и да увеличат местните данъци и такси, за да не товарят държавния бюджет, както досега. Министър-председателят намекна и за клонящи към нула ставки за малките населени места и селата.
Според Менда Стоянова обаче съветът на премиера бил общините да си събират местните данъци и такси по-успешно, а не да правят недобори за стари години и да натрупват суми, които не им се плащат.
Тя призова да не се допуска лансирането на "лъжи" от трибуната на Народното събрание, които после се разпространявали по медиите.
Държавата ще преведе за делегираните дейности на местните власти общо 2.2 млрд. лв., стана ясно по време на дебатите в парламента. За зимно почистване кметовете ще имат 28 млн. лв., от които ще получат до 20 януари 75 процента, а останалите 25 на сто - до края на октомври. За капиталови разходи са им предвидени 142 млн. лв, съобщава "Дневник".
Предвижда се 30 на сто от парите за държавно делегираните дейности да бъдат преведени през първото тримесечие, а в следващите съответно 25%, 20 на сто и 20 на сто през последното тримесечие.
Средствата за капиталови разходи са разпределени така, че през първото тримесечие ще се преведат 15 на сто, през второто и третото по 30 на сто и през последното – 25 процента.

Коментари  

+1 #2 Нели 04-12-2015 14:52
Това си е чиста лъжа,аз лично гледах този репортаж,когато Борисов нареди да се вдигат местните данъци,защото иначе после щели да му стоят пред вратата да молят за пари.Какви глупости говори тая...
Цитиране
+3 #1 обективен 03-12-2015 07:00
На очите и ушите си ли да вярваме или на бирничката и счетоводителката на цар Киро от Пловдив?!
Цитиране