Новини

Ядливи кактуси вързаха плод в Ботаническата градина край Балчик

Ядливите видове кактуси  зреят в момента в Ботаническата градина на Балчик. Екзотичните растения, известни в науката като  Opuntia ficus-indica, са около стотина на брой. Плодовете има са оранжеви и са големи колкото гъше яйце, обяснява Ваня Радева, която целогодишно полага грижи за растелните видове. В суров вид вкусът им наподобявал киви или ягода. В топлите страни от тях приготвяли сокове и сладка.
Ботаниците планират около 15 октомври  да приберат  на топло едроразмерните кактуси от откритата колекция. Близо 1000 растения трябва да се извадят и засадят наново в подготвения субстрат на старата оранжерия. Сред тях са американско агаве, алое, суколенти. Те ще бъдат отоплявани през зимата до температура 12-15 градуса. За да дават цвят и плод, някои от бодливите растения в оранжерията  няма да бъдат поливани от октомври до март. Под покрив трябва да се съберат кактусите  от близо един декар открита площ, обяснява Ваня Радева. Най-едрият представител за внасяне  на топло бил високата над два метра опунция от "Градината на Аллах". За нейното придвижване били необходими осем работници. Най-старият вид кактус Opuntia streptacantha  не подлежи на  преместване, защото  е вече на 93 години. Смята се, че той е донесен в Балчик лично от  академик Даки Йорданов.                                   
В Разсадника функционира и постоянен кактусов алпинеум със зимни представители. Навън ще бъдат оставени "островчета" от общо 50-100 зимни екземпляра.