Петък, 12-ти юли 2024 г. | 23:35:12

Новини

Всички етноси се срещат преди Коледа в обновеното читалище на Спасово

Ремонтът на читалището скоро ще приключиРемонтът на читалището скоро ще приключиТрескава подготовка върви тези дни в читалището на село Спасово. На 22 декември в Клуба ще се представят със своя програма всички етноси, живеещи в селото. А освен българи, турци и цигани, в Спасово пребивават целогодишно англичани, белгийци, германци и руснаци. Селото има 1 100 жители, които очакват с нетърпение да бъде завършен ремонтът на НЧ "Паисий Хилендарски", започнал през септември. Сега строителите бързат да приключат дейностите, защото сградата на читалището е мястото, където се срещат и изявяват всички местни.
Постройката не била ремонтирана от 1984 година. Със субсидия от Министерството на културата в размер на 4 000 лв. започва частичен ремонт на покрива. Изпълнител е фирма "Кристал Глас" ООД  с управител Георги Илиев от Добрич. Като разкриват частта, определена за ремонт, специалистите от дружеството, констатират недобро състояние на още една част от покрива. Кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов превежда  18 000 лв. за извършване на цялостния ремонт.
Направени са окачени тавани в заемната за възрастни и в читалнята на библиотеката. Поставен е ламинат, измазани и боядисани са стените. Със средства, дарени от г-жа Димитрина Катранджиева, е закупено необходимото  обзавеждане –  работни маси и стелажи за периодичния печат.
В пристройка към читалището е пред завършване дългоочакваният Клуб на пенсионера, в чието строителство са вложени общо 42 000 лв., заделени  от бюджета на община Генерал Тошево. Цялостното строителство и обзавеждане е направено по европейски изисквания. Осигурен е достъп до клуба на хора с увреждания.
В тези дни в читалището върви подготовка за Коледа и Нова година. Коледарите се събират да разучават нови и да си припомнят традиционните песни за този празник. Читалището дава възможност на всеки за изява. Най-активни са участничките в женската фолклорна група и групата за стари градски песни. С 20-годишна история е Клубът по плетиво, където дори се влачи и преде вълна. Млади и стари обменят опит, а всяка година в читалището се организира изложба с техни произведения. Трета година поред в селото се провежда Денят на хляба, житото и Добруджа, където десетки жени от селото показват своя майсторлък в направата на вкусотии от брашно. Изложба на хляб и различни видове хлебни изделия, музика, песни и танци, съпровождат деня, в който жителите на селото празнуват края на жътвата. Празникът е инициатива на кметството, читалището и арендаторите, които обработват земя в района на населеното място. Над 125 000 декара са площите, които се обработват в землището на Спасово.
Проектът на "Глобални библиотеки" е оживил още едно от помещенията. В него трудно можеш да се вредиш, за да седнеш пред компютъра с осигурена интернет връзка.
През декември в Спасово ще отбележат 150 години от рождението и 90 години от смъртта на патрона на общината генерал Стефан Тошев, който  през  Първата световна война (1915-1918) е командир на III българска армия, която през 1916 година води успешни боеве на Добруджанския фронт срещу руско-румънските войски.
 Настоятелството и секретарят на читалището Мария Петкова са убедени, че парите, които днес се влагат за ремонт и обзавеждане, не са хвърлени на вятъра. Основание им дава фактът, че дейността се разраства като се увеличава броят на хората, които работят в отделните формации.
Последни новини