Новини

Виж критериите, по които ще разпределят 450 000 лв помощи за наводнените в Добрич

Обществен съвет, назначен със заповед на кмета на Добрич от 8 юли, ще разпределя 450 000 лева от постъпилите помощи и дарения за пострадалите от наводнението, каза пред Бележник.бг определената за председател на съвета Иванка Титова. Тя е и началник на отдел "Здравеопазване и социална политика" в общината. Седемчленен е съставът на заседаващите. Освен Титова, в него влизат представители на БЧК, на областната администрация, на пострадалите и на доброволческата инциатива "Да помогнем на Добрич". Беядин Кадир представлява наводнените добричлии, а Мария Енчева – доброволците. Сумата, която ще разпределят, е набрана предимно от есемеси.
На свое заседание днес съветът е определил критериите, по които ще бъдат подпомогнати пострадалите добричлии.
Ето кои групи попадат в тези критерии:
1. Пострадали от наводнението с напълно разрушени домове.
2. Пострадали от наводнението с домове, подлежащи на събаряне.
3. Пострадали от наводнението, с унищожени над 50% от застроената площ и покъщнина.
4. Пострадали от наводнението семейства с деца до 18 г.
5. Пострадалите от наводнението семейства и самотно живеещи възрастни хора над 65 г.
6. Пострадали от наводнението семейства с лица/деца с увреждания над 50%.

Критериите важат за лица, подали заявление за подпомагане и възстановителна помощ в Община град Добрич или в дирекция "Социално подпомагане". Другото условие е жилищният имот, пострадал от наводнението да бъде единствен за домакинството.
 Общественият съвет ще заседава и утре (18 юли), за да може да подготви списъците с пострадалите домакинства и да ги представи другата седмица в Националния обществен съвет на БЧК.