Новини

Виж кои са победителите в Празника на добруджанското вино 2015

Стойчо ЗаховСтойчо Захов59 гроздови еликсира се бориха за наградите в Празника на добруджанското вино 2015 по време на третото издание на конкурса.  Стотици гости се събраха в неделя край фонтана в МОЛ Варна, за да опитат гроздовите еликсири на майсторите от Североизточна България, да се насладят на песните и танците на фолклорните групи от Добрич, Шабла, Дуранкулак, Българево, Видно, Балчик, Звездица и Ботево, да разгледат етнографските кътове и да опитат от типичните гозби на Добруджа, които бяха подредили самодейците. Наред с автентичните предмети от бита, погледите събираше кукла с чаровната усмивка на Анджелина Джоли, пременена от местни зевзеци с носия като истинско добруджанско девойче.
Повече от четири часа пазарът ехтеше от звънките гласове на певците, ритмите на хората, които извиваха фолклорните изпълнители и публиката, и от наздравиците на гостите, които се наслаждаваха на вкуса на домашното вино. През това време журито от Българската асоциация на професионалните сомелиери прецизно отсяваше по аромат, вкус и пивкост 59-те еликсира, които се състезаваха в конкурса, за да излъчи най-добрите сред тях. Надпреварата беше в две категории: за типични сортове от Добруджа – омие уно, липа, бял и червен зайбер, арджилян, кондел, басарбянка, жълт и бял нохан, и за недобруджански сортове.
На финала на празника бяха раздадени и наградите. Приз за най-автентичен етнографски кът организаторите от "Добруджанска Зимница" присъдиха на читалище "Надежда 1941" в с. Видно, а ето при кого отидоха купите на победителите в конкурса за домашно вино:
Категория "Добруджански сортове":
Първо място – Стойчо Захов от Шабла – бяло вино, сорт кондел;
Второ място – Панайот Петров от Българево – червено вино от букет сортове;
Трето място – Димитър Иванов от Рилци – червено вино от букет сортове.
Категория "Недобруджански сортове":
Първо място – Данаил Дамянов от Варна – розе, сорт сира;
Второ място – Димитър Велчев от Венчан – червено вино, сортове мерло и каберне;
Трето място – отново Данаил Дамянов от Варна - бяло вино, сорт совиньон блан.
Наградата на публиката грабна червеното вино на Стефан Милев от Тюленово, а с наградата на "Добруджанска Зимница" бе отличен Недялко Йорданов от Казашко за вино от сортовете зайбер и липа.